Oblíbený výrobce jogurtů Danone se kvůli válce na Ukrajině stahuje z Běloruska. Působil tam od roku 2008

Přidat na Seznam.cz

Francouzská mlékárenská společnost Danone zahájila proces zrušení své poslední dceřiné společnosti v Bělorusku, DanoneBel, napsal server Kyiv Independent. Výrobce jogurtů působí v Bělorusku od roku 2008.

Podle zprávy se Danone již dříve zbavil svých podílů ve dvou běloruských továrnách, které se nacházejí v Pružanech a ve Shklou. Poté, co Rusko zahájilo invazi v plném rozsahu, společnost Danone původně uvedla, že v Rusku zůstane, ale později v říjnu 2022 změnila kurz a usilovala o prodej svých ruských aktivit.

Z Běloruska, dlouholetého spojence Ruska, které se podílelo na plnohodnotné invazi na Ukrajinu a podporovalo ji, odešlo několik západních společností.

V červenci 2023 ztratila ruská aktiva společnosti Danone manažerskou kontrolu ve prospěch ruské vlády v reakci Moskvy na západní sankce proti ruským společnostem v zahraničí.

Společnost Danone 22. března oznámila, že získala od ruských regulačních orgánů potřebné povolení k prodeji svých aktivit v zemi společnosti Vamin R. Uzavření tohoto prodeje se očekávalo v následujících týdnech od oznámení.

Francouzská společnost zahájila proces převodu tohoto podniku v říjnu 2022. Podle společnosti činí celková ztráta na jejích účtech 1,3 miliardy dolarů.

Zdroj: Kyiv Independent