Nizozemsko uzavírá největší evropské naleziště plynu

Přidat na Seznam.cz

Nizozemsko zastavilo těžbu na největším evropském plynovém poli v provincii Groningen. Podle úřadů byla včera ukončena těžba na poli Groningen, které je již několik let otřásáno zemětřeseními, uvedla stanice ORF a webový portál Swiss Info.

Jedenáct vrtů v lokalitě, které byly otevřeny v šedesátých letech minulého století, však zůstanou v provozu ještě rok pro případ kruté zimy. Odborníci varují, že i přes uzavření mohou otřesy v regionu pokračovat.

Podzemní ložiska plynu u Groningenu na severu Nizozemska jsou největšími ložisky v Evropě. Již více než dvě desetiletí si místní obyvatelé stěžují na zemětřesení, která jsou přímo připisována těžbě z těchto ložisek. V posledních letech byla proto těžba plynu omezena. V roce 2021 se v Groningenu vytěžilo pouze 4,5 miliardy metrů krychlových plynu. V dřívějších letech to bylo přes 20 miliard metrů krychlových.

Již v roce 2022 měla být těžba plynu zcela zastavena. Vzhledem ke globální energetické krizi v důsledku ruské agresivní války na Ukrajině však vláda loni na podzim prohlásila, že by se přece jen mělo znovu vytěžit 2,8 miliardy metrů krychlových plynu, minimální množství nutné k provozu stávajících lokalit a infrastruktury.

Zdroj: orf.at, swissinfo.ch