Německý terminál pro zkapalněný zemní plyn v Baltském moři by mohl fungovat od roku 2024

Přidat na Seznam.cz

Nový plovoucí terminál pro příjem zkapalněného zemního plynu (LNG) u německého pobřeží Baltského moře by měl být v provozu od prvního čtvrtletí roku 2024, uvedl ve středu provozovatel plynovodů Gascade, který buduje jeho pozemní připojení, jak informuje portál Market Screener.

Terminál, který se nachází u Mukranu na ostrově Rujána v Baltském moři, bude hostit dvě plovoucí skladovací a přijímací jednotky (FSRU) pro dodávky LNG do německé pevniny a pro vývoz do východoevropských sousedních zemí, protože tento region přestává být závislý na ruském plynu dodávaném plynovody.

„Když vše půjde dobře, budeme moci zahájit provoz v prvním čtvrtletí roku 2024,“ řekl Ulrich Benterbusch, generální ředitel společnosti Gascade.

„Ve východním Německu musí být napájecí bod pro LNG a Mukran je vhodným místem pro zajištění dodávek energie nejen tam, ale i pro jihovýchodní Evropu,“ řekl.

Mukran je silně napadán ochránci životního prostředí a obcemi, které se obávají možného dopadu na cestovní ruch, uvedl webový portál XM.

Minulý týden dosáhl právního vítězství, když Spolkový správní soud v Lipsku povolil připojení plynovodu Gascade a zamítl námitky ekologických skupin. Odvolával se na potřebu diverzifikovat příjmy plynu v době trvající krize dodávek vyvolané zastavením vývozu ze strany Ruska.

Společnost Gascade provozuje kromě sítě dalších plynovodů Opal a Eugal, které byly původně vybudovány pro další dodávky ruského plynu přes české hranice, kromě dodávek směřujících na západ.

Zdroj: xm.com, marketscreener.com