Německo chce dovážet zelený vodík z Dánska

Přidat na Seznam.cz

Zelený vodík je považován za klíčovou technologii při přechodu na obnovitelnou energetiku. Brzy má proudit z Dánska do Německa. Ministr hospodářství Habeck se dohodl na pracovním plánu pro potřebnou infrastrukturu, uvedl deník Spiegel a deník Zeit.

Německo a Dánsko se dohodly na užší spolupráci v oblasti energetické politiky. Hlavní pozornost je věnována rozvoji vodíkové infrastruktury. Ministr hospodářství Robert Habeck podepsal v Kodani spolu s dánským ministrem pro klima Larsem Aagaardem příslušné prohlášení. Cílem je vybudovat do roku 2028 vodíkové potrubí ze západního Dánska do Šlesvicka-Holštýnska.

Zelený vodík, vyráběný na bázi obnovitelných zdrojů energie z větru a slunce, má hrát klíčovou roli při přeměně výrobních procesů v průmyslu, které jsou šetrné ke klimatu. Německo chce samo vyrábět velké množství zeleného vodíku, ale také ho musí velké množství dovážet, jak jasně uvedl Habeck.

Podle dánského ministra Aagaarda má Dánsko velký potenciál vyrábět velké množství vodíku. Habeck uvedl, že chtějí s Dánskem ještě těsněji strategicky spolupracovat. Dohoda o vodíku je podle něj důležitým krokem k propojení energetických systémů. Německo má „energeticky náročný průmysl“. Politik se zmínil také o úzké spolupráci při rozšiřování větrných turbín na moři.

V Dánsku má být vybudován obrovský energetický park s pomocí solární a větrné energie se zde má ročně vyrobit milion tun vodíku a látek na bázi vodíku, jako je čpavek. Vodík a čpavek jsou považovány za nosiče energie budoucnosti, které by mohly nahradit fosilní zemní plyn. Lze je vyrábět elektrolýzou. Pokud se využívá energie z obnovitelných zdrojů šetrných ke klimatu, používá se termín zelený vodík.

Kromě Dánska chce Německo úzce spolupracovat i s dalšími zeměmi. Habeck se například v Oslu dohodl, že do roku 2030 by měla být vytvořena infrastruktura pro rozsáhlý dovoz vodíku z Norska do Německa.

Zdroj: spiegel.de, zeit.de