Německá firma zvažuje skladování zemního plynu na Ukrajině. Tamní kapacity jsou totiž obrovské

Přidat na Seznam.cz

Německý státní obchodník se zemním plynem SEFE zvažuje možnost opětovného skladování zemního plynu na Ukrajině, uvedla deník Kyiv Independent s odvoláním na vyjádření obchodního ředitele společnosti Frederica Barnauda.

Ukrajina vybízí zahraniční obchodníky, aby skladovali plyn ve svých rozsáhlých podzemních zásobnících plynu, z nichž většina se nachází na západní Ukrajině.

Před plnou invazí Ukrajina nabízela zahraničním obchodníkům až 10 miliard metrů krychlových skladovacích prostor. Po počátečním váhání v prvním roce invaze se zahraniční obchodníci v roce 2023 vrátili motivováni konkurenčními skladovacími tarify a v loňském roce si pronajali 2,5 mld. m3 skladovacích prostor.

Barnaud ukrajinskému deníku řekl, že SEFE naposledy skladovala plyn na Ukrajině „před několika měsíci“, ale neuvedl časový plán navrhovaného obnovení skladování plynu.

„S Ukrajinou jsou spojena určitá rizika, zejména pokud tam plyn uvízne, protože horní strana zásobníku bude při útocích poškozena,“ řekl Barnaud ve Švýcarsku.

„Snažíme se angažovat o něco více než obvykle, protože Ukrajina bude jednou z klíčových zemí pro energetiku v poválečné Evropě.“

Ukrajina chce v letošním roce získat od zahraničních obchodníků 4 mld. m3 plynu, oznámila v březnu státní energetická společnost Naftogaz. Zařízení UGS v zemi mají kapacitu 30 mld. m3, což je nejvíce v Evropě.

Zdroj: Kyiv Independent