Německá ekonomika v ohrožení. Hrozí úpadek průmyslu, varuje bývalý šéf Siemens

Přidat na Seznam.cz

Bývalý šéf Siemensu Joe Kaeser vidí ekonomiku Německa ve velkém ohrožení. Za vše podle něj může energetická krize, americko-čínský konflikt a ochrana klimatu, informoval německý server Welt.

Kaeser už není v čele představenstva společnosti Siemens, pořád je však jedním z nejvlivnějších německých manažerů a mimo jiné stojí v čele dozorčích rad společností Daimler Trucks a Siemens Energy. Málokdy však mluví veřejně.

Nyní ale prolomil mlčení a vyjádřil své znepokojení nad stavem Německa. Zemi hrozí, že bude poškozena vlastním úsilím o ochranu klimatu. „Riziko, že německý průmysl zakrní, nebo že toto zakrnění bude postupovat ještě rychleji, než se již děje, je mnohem, mnohem vyšší než to, že zde máme významný závazek vůči klimatu,“ řekl Kaeser v podcastu serveru OMR.

Omezení německých emisí nic neudělá

Manažer zdůraznil, že problém klimatu musí být vyřešen celosvětově, ale Německo může udělat jen málo tím, že sníží své emise a C02 ze současných dvou na jedno procento celosvětových emisí. Toto snížení je totiž nicotné a okamžitě jej přebijí země jako Indonésie, Čína a Indie.

„Jsme poměrně malá země a přispíváme jen dvěma procenty. Musíme vybudovat řešení, která pak vyzkoušíme v Německu, jsou šetrná ke klimatu, šetří CO2 a pak je vyvezeme do světa,“ prohlásil Kaeser. „Tímto způsobem pak ovlivníme velké spotřebitele a také zachováme exportní model Německa a zajistíme prosperitu naší země.“

Zdroje: WELT, OMR