Německá ekonomika upadla do recese

Přidat na Seznam.cz

Německá ekonomika klesla již dvě čtvrtletí po sobě, ukazují to nové údaje Spolkového statistického úřadu. Jedním z důvodů recese je klesající spotřeba soukromých spotřebitelů, uvedl webový portál Cash.

Německá ekonomika se přece jen propadla do recese. Hrubý domácí produkt (HDP) se od ledna do března mezičtvrtletně snížil o 0,3 %, což je již druhé čtvrtletí v řadě, uvedl ve čtvrtek Spolkový statistický úřad.

Spolkový úřad tak revidoval svůj původní odhad z konce dubna, který ještě ukazoval na stagnaci. Při dvou minusových čtvrtletích v řadě se hovoří o technické recesi.

Ekonomiku zpomalila klesající soukromá spotřeba. Ta se v prvním čtvrtletí snížila o 1,2 %. Jedním z důvodů je pravděpodobně ztráta kupní síly spotřebitelů v důsledku vysoké inflace. Vládní spotřeba se rovněž snížila, a to o 4,9 procenta. Naopak pozitivní impulsy přišly od investic, které vzrostly o 3,9 procenta. Ekonomiku podpořil také zahraniční obchod, informuje portál ING.

Silný vzestup je prozatím v nedohlednu. Bundesbank očekává na jaře alespoň mírný růst. „Ve druhém čtvrtletí roku 2023 hospodářský výkon pravděpodobně opět mírně vzroste,“ uvádí ve své poslední měsíční zprávě. Oživení v průmyslu by mělo zajistit zmírnění překážek v zásobování, vysoký počet nevyřízených zakázek a nižší ceny energií. „To by mělo podpořit i vývoz, zejména proto, že světová ekonomika znovu získala určitou dynamiku,“ očekává Bundesbanka.

Německá vláda očekává v letošním roce růst HDP o 0,4 %. V roce 2024 by pak měl dosáhnout výraznějšího zvýšení o 1,6 procenta. Pro srovnání: v loňském roce došlo k růstu o 1,8 procenta.

Zdroj: think.ing.com, dw.com, cash.ch