Nejnovější údaje o ruské ekonomice. Dokážou překvapit

Přidat na Seznam.cz

Podle ruské obdoby ČSÚ klesla ruská ekonomika v loňském roce jen o 2,1 %. Odborníci očekávali mnohem větší pokles a poukazují na to, co ovlivňuje odolnost ruské ekonomiky, uvedl webový portál Wprost a portál televize Tvn24.

Z údajů, které představil ruský statistický úřad Rosstat vyplývá, že ruská ekonomika v roce 2022 klesla o 2,1 procenta. Zatímco otázky na ekvivalent našeho ČSÚ jsou oprávněné, odborníci očekávali mnohem větší pokles.

Ruská ekonomika. Proč to není tak špatné?

Tento pátek uplyne rok od ruské agrese proti Ukrajině. Po tomto útoku následovaly téměř okamžitě západní sankce vůči Kremlu, moskevská burza byla dočasně uzavřena, týden co týden přibývalo firem, které pozastavovaly nebo zcela stahovaly své aktivity v Rusku, a rubl oslaboval.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem mnozí odborníci neskrývají překvapení nad tím, že se ruská ekonomika ukazuje jako poměrně odolná. Proč tomu tak je? Komentátoři mimo jiné poukazují na skutečnost, že Rusko po většinu loňského roku pokračovalo ve vývozu energie. Je sice pravda, že řada zemí postupem času dovoz ruských surovin omezila a některé i zrušila, ale o další odběratele (včetně Číny) nebyla nouze.

Příjmům Ruska z vývozu pomohly rostoucí světové ceny ropy, plynu, ropných produktů a dalších ruských vývozních artiklů, včetně potravin a hnojiv. Ekonomice pomohlo i její částečné přeorientování na vojenské koleje. Údaje ruského statistického úřadu ukazují, že celkově kategorie vojenské bezpečnosti a veřejné správy zaznamenala v loňském roce růst o 4,1 %. Mezi další odvětví, která zaznamenala růst, patří mimo jiné zpracovatelský průmysl a maloobchod.

Sankce nefungují?

Současný stav ruské ekonomiky je ovlivněn únikem sankcí. Navzdory pokusům o izolaci Ruska od západního finančního systému si podniky našly způsoby, jak převádět peníze z Ruska například prostřednictvím barterových burz, směrování transakcí přes země, na které se sankce nevztahují, a prostřednictvím plateb v kryptoměnách. To však neznamená, že sankce nefungují, některé z nich jsou a budou i nadále dlouhodobé.

Zdroj: biznes.wprost.pl, tvn24.pl