Mezinárodní ropný kartel OPEC+ sníží těžbu o více než jeden milion barelů denně

Přidat na Seznam.cz

Ropný kartel opět snižuje těžbu a tím zvyšuje cenu této komodity. OPEC se tak dostává ještě více do konfrontace s vládou USA. Oznámení Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), že sníží těžbu, prudce zvyšuje mezinárodní ceny ropy, uvedl deník Spiegel.

Severomořská referenční ropa Brent v pondělí ráno oproti pátku zdražila o více než pět dolarů za barel (159 litrů), chvílemi stála více než 85 dolarů. Jednalo se o nejvyšší úroveň za poslední čtyři týdny. Kolem desáté hodiny dopoledne středoevropského času stál barel 84,54 dolarů.

O víkendu země OPEC překvapivě oznámily, že sníží svou produkci o dalších 1,16 milionu barelů denně. Členové kartelu se již v minulých měsících dohodli na snížení těžby o více než 2,5 milionu barelů. V současné době lidstvo spálí přibližně 100 milionů barelů denně (téměř 16 miliard litrů denně).

Rijád proti Washingtonu

Snížením produkce se OPEC opět staví proti americké vládě. Představitelé Washingtonu v posledních měsících několikrát vyzvali kartel, aby produkci dále nesnižoval. Poměrně vysoké ceny pohonných hmot jsou u amerických spotřebitelů krajně nepopulární, přestože jsou mnohem nižší než v Evropě.

Proč Bidenův úspěch závisí na rozmarech Saúdů

Snížení cen je „preventivním opatřením“ ke stabilizaci trhu s ropou, uvedlo saúdskoarabské ministerstvo energetiky. V posledních týdnech ceny ropy a dalších energetických zdrojů výrazně poklesly. Částečně to bylo způsobeno bankovní krizí kolem Silicon Valley Bank a Credit Suisse – účastníci trhu se obávali zpomalení globální ekonomiky.

Saúdská Arábie plánuje snížit svou produkci zdaleka nejvíce: o 500 000 barelů denně, uvedla televize Sky News. Následují Irák (211 000 barelů), Spojené arabské emiráty (144 000 barelů) a Kuvajt (128 000 barelů). Rusko, které není členem OPEC, ale je s kartelem spojeno v alianci OPEC+, nechce svou produkci dále snižovat. Kreml již několik měsíců trpí masivním poklesem příjmů z prodeje ropy a plynu.

Zdroj: spiegel.de, skynews.com.au, redakčně upraveno