Maďarsko přijme euro až po roce 2030

Přidat na Seznam.cz

Guvernér maďarské centrální banky György Matolcsy v pátek prohlásil, že Maďarsko by nemělo uvažovat o přijetí eura před rokem 2030, protože vstup do zóny jednotné měny předtím, než bude jeho ekonomika řádně připravena, by se vymstil, uvedl portál Market Screener a portál Saltwire.

György Matolcsy uvedl, že až Maďarsko dosáhne z hlediska ekonomického rozvoje přibližně 90 % průměrné úrovně EU, pak by se přijetí jednotné měny mohlo dostat na pořad dne.

„Je nebezpečné vstoupit do klubu bohatých, dokud na to ekonomika není připravena,“ řekl Matolcsy státnímu rozhlasu.

„Možná kolem roku 2030 nebo o něco později bychom mohli dosáhnout 90 % průměru EU, pokud jde o rozvoj, pak stojí za to vstoupit do eurozóny, protože euro má mnoho výhod,“ řekl Matolcsy.

Do té doby však stojí za to využít mimořádného manévrovacího prostoru, který maďarská centrální banka má, aby podpořila ekonomiku, dodal.

Maďarská národní banka v současnosti bojuje s nejvyšší mírou inflace v EU, která v dubnu dosáhla 24 % ročně, zatímco ekonomika prudce zpomaluje.

Banka minulý měsíc snížila jednodenní depozitní sazbu o 100 bazických bodů na 17 %, čímž zahájila cyklus uvolňování politiky, neboť vysoké úrokové sazby prakticky potlačily půjčky.

Ministr financí Mihály Varga minulý týden uvedl, že Maďarsko pracuje na splnění podmínek vstupu do eurozóny, ale nemá žádné cílové datum přijetí jednotné měny a tato otázka prozatím není na pořadu dne.

Ze sousedů Maďarska v EU již euro přijaly Rakousko, Chorvatsko, Slovinsko a Slovensko.

Zdroj: saltwire.com, marketscreener.com