Konec levného tankování na čerpacích stanicích? Saúdská Arábie a Rusko omezí vývoz ropy

Přidat na Seznam.cz

Saúdská Arábie a Rusko v pondělí oznámily, že přistoupí k dalšímu snížení dodávek ropy, protože nad výhledem poptávky po energiích visí stín globálního ekonomického zpomalení, uvedl deník The New York Times a portál stanice CNN.

Saúdská Arábie uvedla, že prodlouží snížení své produkce ropy o 1 milion barelů denně nejméně do konce srpna. Snížení, které vstoupilo v platnost v sobotu, bylo původně plánováno na červenec ve snaze podpořit ceny ropy.

Ruský vicepremiér Alexander Novak uvedl, že jeho země v srpnu dobrovolně sníží dodávky o 500 000 barelů denně tím, že omezí vývoz. Rusko o toto množství sníží produkci, čímž prohloubí snížení ve stejném rozsahu, které Moskva provedla v březnu.

Díky těmto oznámením vzrostly ceny ropy Brent o 0,7 % a v 7:15 SEČ se obchodovalo za 76 dolarů za barel. Americký WTI vzrostl o 0,8 % na 71 dolarů. Ceny ropy od března loňského roku, kdy dosáhly 14letého maxima v důsledku ruské invaze na Ukrajinu v plném rozsahu, klesly o více než 40 %.

Podle Mezinárodního měnového fondu Saúdská Arábie potřebuje, aby se ropa Brent obchodovala za cenu kolem 81 dolarů za barel, aby mohla vyrovnat svůj rozpočet. Království se letos vrátilo do rozpočtového deficitu poté, co v roce 2022 poprvé za téměř deset let vykázalo přebytek.

Stát v Perském zálivu poprvé oznámil snížení těžby o 1 milion barelů po červnovém setkání členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), Ruska a dalších menších producentů, známém jako OPEC+.

„Toto dodatečné dobrovolné snížení přichází, aby posílilo preventivní úsilí zemí OPEC+ s cílem podpořit stabilitu a rovnováhu na trzích s ropou,“ citovala v pondělí Saúdská tisková agentura oficiální zdroj z ministerstva energetiky.

Na červnovém zasedání Rijád rovněž uvedl, že prodlouží snížení produkce o 500 000 barelů denně, poprvé oznámené v dubnu do konce příštího roku. Dohromady tyto škrty sníží celkovou produkci ropy v Saúdské Arábii na devět milionů barelů denně.

Ostatní členové OPEC+ se zavázali snížit těžbu do konce roku 2024 v souvislosti s neuspokojivým výhledem globální poptávky a s tím, jak se silné oživení čínské ekonomiky po pandemii jeví jako stále méně pravděpodobné.

Zdroj: nytimes.com, edition.cnn.com, redakčně upraveno