Japonsko přitvrzuje proti Rusku. Kvůli válce na Ukrajině rozšiřuje sankce

Přidat na Seznam.cz

Japonská vláda oznámila své rozhodnutí zakázat vývoz 164 druhů zboží do Ruska, například oleje do automobilových motorů a optických přístrojů, uvedl server Kyiv Independent.

Zákaz, který vstoupí v platnost 17. dubna, bude realizován jako součást sankcí Tokia vůči Rusku kvůli jeho agresi proti Ukrajině. Na seznamu jsou uvedeny položky, které by mohly posílit ruskou průmyslovou základnu.

„Vynaložíme veškeré úsilí, abychom zákaz vývozu do Ruska a dovozu z Ruska realizovali ve spolupráci s mezinárodním společenstvím,“ uvedl japonský ministr obchodu Ken Saito pro Kyiv Independent.

Kromě technických a průmyslových položek, jako jsou baterie, různá elektrická zařízení nebo výrobky z oceli, jsou na seznamu také jachty a další sportovní plavidla.

Japonské ministerstvo obchodu rovněž revidovalo ministerské oznámení o zákazu dovozu ruských neprůmyslových diamantů, které se používají ve šperkařství. Opatření vstupuje v platnost 10. května, napsal deník Jiji Press.

Země (G7) včetně Japonska v prosinci 2023 oznámily, že od začátku roku 2024 začnou uplatňovat zákaz dovozu ruských diamantů. Tokio sice Kyjevu neposkytuje vojenskou pomoc, ale podporuje boj Ukrajiny proti plnohodnotné ruské invazi.

Zdroj: Kyiv Independent