Japonsko přitvrzuje proti Rusku a rozšířilo seznam zboží, které není možné vyvážet

Přidat na Seznam.cz

Japonsko rozšířilo seznam zboží, které je zakázáno vyvážet do Ruska, informoval deník The Moscow Times s odvoláním na japonské ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu.

Doposud se zákaz vývozu z Japonska týkal elektronických součástek a zařízení, strojních součástí, komunikačních zařízení a nástrojů používaných k výrobě polovodičů. Nyní se tam zařadily i automatizované obráběcí stroje s počítačovým číslicovým řízením.

Podle prohlášení japonského ministerstva hospodářství, obchodu a průmyslu, které citoval list Kommersant, bylo nejnovější doplnění zákazu zařazeno na základě výsledků analýzy a identifikace detailů v ruských zbraních používaných na Ukrajině.

Ve čtvrtek se šéf kontroly obchodu japonského ministerstva setkal se svými protějšky ze Spojených států a Jižní Koreje, aby posílili třístrannou spolupráci v oblasti kontroly vývozu proti Rusku.

Tokio rozšířilo zákaz vývozu také ve stejném týdnu, kdy se japonský ministr hospodářství, obchodu a průmyslu Saito Ken setkal s ukrajinským premiérem Denisem Šmyhalem.

Japonsko se po invazi na Ukrajinu připojilo k západním sankcím proti Rusku. Tokio si však ponechalo podíly v některých společných energetických projektech s Moskvou, aby si zajistilo energetickou bezpečnost.

Zdroj: The Moscow Times