Integrace Ukrajiny do EU: Ukrajina by měla nárok na 4,5 bilionu korun v rámci rozpočtu. Všechny současné země EU by více platily a méně dostávaly

Přidat na Seznam.cz

Integrace Ukrajiny do Evropské unie by zásadně změnila rozpočtové plány. Vyplývá to z interních výpočtů úředníků EU, o nichž informovaly deníky Financial Times a Politico.

Podle současných pravidel pro sedmiletý rozpočet EU by Ukrajina měla nárok na přibližně 186 miliard eur (přes 4,5 bilionu Kč) z unijních fondů na jedno rozpočtové období.

Další rozšíření EU o šest balkánských zemí a Gruzii a Moldavsko by rozpočet EU zatížilo dalšími 74 miliardami eur (okolo 1,8 bilionu Kč), pokračují zprávy.

Současně by se objem rozpočtu musel zvýšit o 21 procent, na 1,47 bilionu eur (přes 34,1 bilionu Kč). To by odpovídalo přibližně 1,4 procenta hrubého národního důchodu 36 zemí.

Možné rozšíření EU je hlavním bodem jednání na setkání šéfů států a vlád EU, které se koná koncem tohoto týdne ve španělské Granadě. EU se v současné době připravuje na zahájení přístupových jednání s Ukrajinou. Ta by mohla být oficiálně oznámena v prosinci.

Možné změny v rozpočtu EU jsou jen jedním z mnoha faktorů, o nichž bruselští úředníci diskutují. Mnozí také doufají, že rozšíření EU, zejména o Ukrajinu, dodá EU větší váhu na světové politické scéně a také ještě větší a vlivnější vnitřní trh EU, a bude jasným znamením přitažlivosti evropských demokratických hodnot.

Zároveň s sebou rozšíření nese velká rizika, zejména finanční. Všechny současné země EU budou podle Bruselu pravděpodobně „více platit a méně dostávat“. Mnohé země, které dnes dostávají z EU více peněz, než do ní platí, by se staly čistými plátci.

Pokud jde o zemědělské dotace, hlavním příjemcem by v budoucnu byla Ukrajina. Podle bruselských výpočtů by během sedmiletého rozpočtového období získala přibližně 96,5 miliardy eur (přes 2,3 miliardy Kč).

Úředníci EU vycházejí z pravidel pro současný rozpočet EU, který platí do roku 2027. Připouštějí, že v případě rozšíření EU na 36 států se pravidla pravděpodobně „rozsáhle změní“. Mluvčí Evropské komise proto také výpočty označil za „nepříliš smysluplné“.

Zdroj: ft.com, politico.eu, redakčně upraveno