Inflace ve Velké Británii klesla na nejnižší úroveň za více než rok, předčila očekávání ekonomů

Přidat na Seznam.cz

Míra inflace ve Velké Británii v posledních dvou měsících klesla pod konsenzuální očekávání na 7,9% z 8,7%, přispěly k tomu klesající ceny pohonných hmot a pomalejší nárůst ceny potravin oproti stejnému období loňského roku. Jádrová inflace, která nezahrnuje volatilní ceny energií, potravin, alkoholu a tabáku, zůstala na úrovni 6,9%, ale klesla z květnového maxima 7,1 %.

„Je to velký pokles, ale nezapomínejme, že minulý měsíc jsme v celkové inflaci nezaznamenali vůbec žádnou změnu, takže to, co vidíme dnes ráno, v jistém smyslu dohání poklesy, které jsme zaznamenali v jiných podobných zemích,“ uvedl v pořadu BBC Grant Fitzner, hlavní ekonom Úřadu pro národní statistiku (ONS), který údaje zveřejňuje. Zároveň i takto malý pokles je více než povzbudivý, neboť Velká Británie se s vysokou inflací potýká trvale, před kterou varuje vláda i centrální banka Bank of England. Mohla by totiž v ekonomice ještě více zakořenit, protože růst cen mezd je aktuálně podporován napjatostí trhu práce a krizí životních nákladů, uvádí BBC.

Guvernér Bank of England Andrew Bailey a britský ministr financí Jeremy Hunt na začátku tohoto měsíce sdělili publiku v londýnské City, že vysoké mzdové vyrovnání poškozuje jejich snahu o omezení inflace, píše deník CNBC.

Očekávání do budoucna

Zdá se, že většina měřítek inflace se nyní ubírá správným směrem, přičemž se očekává, že inflace příští měsíc klesne pod 7 %, protože čísla ovlivní pokles účtů domácností za energie. Meziroční inflace cen potravin však zůstala na tvrdohlavě vysoké úrovni 17,3 %. Je stále také v očekávání, že Bank of England při svém dalším rozhodnutí za dva týdny opět zvýší úrokové sazby. Minulý měsíc zvýšila sazby ze 4,5 % na 5 %. Tentokrát se očekává, že se rozhodne pro menší zvýšení o 0,25 procentního bodu.

Zdroj: CNBC, BBC