Indie se v roce 2027 stane 3. největší ekonomikou na světě

Přidat na Seznam.cz

Podle prognózy Mezinárodního měnového fondu (MMF) má Německo koncem roku 2023 předstihnout Japonsko a stát se třetí největší ekonomikou na světě, za USA a Čínou. Nicméně, do roku 2027 se očekává, že Indie vystoupá na třetí příčku, předhánějíc Německo, píše server iDnes.cz.

Aktuálně se Indie nachází na pátém místě. Japonská ekonomika, dlouho druhá největší na světě, se dostává na sestupnou vlnu, což je důsledkem několika let nízkého růstu a nulové nebo dokonce záporné inflace.

Koncem roku 2023 se očekává, že HDP Německa dosáhne 4,43 bilionu dolarů, což bude zhruba o 200 miliard dolarů více než Japonsko. Avšak rozdíl v HDP na osobu, což je klíčový ukazatel blahobytu zemí, je obrovský: Německo má necelých 53 tisíc dolarů na osobu, zatímco Japonsko má téměř 34 tisíc dolarů na osobu.

Naopak, Indie prožívá růst ekonomiky. Reálné HDP Indie se od roku 2015, s výjimkou roku 2020 kvůli pandemii covidu-19, pohybuje nad šesti procenty a podle prognózy MMF by mělo tento růst pokračovat i v následujících třech letech. Díky tomu se Indie stala nejlidnatější zemí na světě s více než 1,4 miliardy obyvatel, předčila Čínu na jaře 2023 a posunula se na páté místo v žebříčku největších světových ekonomik. Očekává se, že v roce 2026 předstihne Japonsko a v roce 2027 i Německo, píše Aktuálně.

Zdroj: iDnes.cz, Aktuálně