Finanční část Světové banky plánuje na Ukrajině hojně investovat. V dalších 18 měsících půjde o téměř 50 miliard korun

Přidat na Seznam.cz

Mezinárodní finanční korporace, a tedy finanční složka Světové banky, plánuje v příštích 18 měsících investovat do projektů na Ukrajině 1,9 miliardy dolarů, což je v přepočtu zhruba 44 miliard korun, píše server Kyiv Independent.

Mezinárodní finanční korporace je podle svých internetových stránek největší globální rozvojovou institucí zaměřenou výhradně na soukromý sektor v rozvojových zemích. Od zahájení ruské invaze v plném rozsahu již na Ukrajině investovala 1,1 miliardy dolarů (asi 25 miliard korun).

Nové finanční prostředky půjdou do projektů, jako je říční doprava na Dunaji nebo výroba energie ze slunečního a větrného záření.

„Umožní nám to začít se zabývat investicemi, které jsou dlouhodobějšího charakteru a více zaměřené na kapitálové výdaje, tedy s vyšším rizikem – protože se jedná o aktiva, která mohou být bohužel skutečně poškozena, když bude konflikt pokračovat,“ řekla Lisa Kaestnerová, regionální manažerka IFC pro Ukrajinu.

Investice budou vítanou vzpruhou. Přestože se stav ukrajinské ekonomiky od prvních měsíců plné invaze neustále zlepšuje, do soukromého a veřejného sektoru Ukrajiny v současnosti proudí jen velmi málo zahraničního kapitálu.

Peníze od mezinárodních finančních institucí pomohly stabilizovat ekonomiku a posílily prognózy růstu hrubého domácího produktu (HDP) o 3,2 % v letošním roce, jak uvádí Světová banka.

Soukromí investoři tváří v tvář vleklému konfliktu stále váhají a programy pojištění proti válečným rizikům většinu z nich nepřesvědčily.

Zdroj: Kyiv Independent