Evropská unie má kladnou obchodní bilanci. Po dvou letech schodku

Přidat na Seznam.cz

Obchodní bilance mezi Evropskou unií a zbytkem světa se po šesti po sobě jdoucích čtvrtletích vrací do přebytku. Informace vycházející ze společnosti Eurostat citoval server Euronews.

Podle nové zprávy zveřejněné Eurostatem došlo ke změně ve druhém čtvrtletí letošního roku, kdy blok zaznamenal mírný přebytek ve výši 1 miliardy eur.

Celosvětový Prodej chemikálií, strojů, vozidel, potravin a nápojů vyrobených v EU byl hlavním motorem vzestupného trendu a dokázal kompenzovat nákupy energetických produktů, jako je plyn a ropa, jejichž ceny zůstávají mimořádně vysoké v důsledku ruské války na Ukrajině.

Obchodní bilance představuje podíl vývozu a dovozu v ekonomice. Pokud země nebo v tomto případě skupina zemí vyváží více zboží, než kolik dováží, vykazuje přebytek nebo kladnou obchodní bilanci. Naopak, když dováží více, než kolik vyváží, má deficit neboli zápornou obchodní bilanci.

Tato čísla se někdy uvádějí k popisu stavu ekonomiky, ale odborníci varují, že jsou příliš zjednodušená a nezohledňují další faktory, jako je růst, zaměstnanost nebo produktivita. Například Spojené státy, největší světová ekonomika, vykazují obchodní deficit nepřetržitě od 70. let 20. století. S touto informací přišel server Yahoo news.

V případě Evropské unie vykazoval tento blok po většinu roku 2010, kdy se členské státy zaměřily na vývoz jako východisko z finanční krize, trvalý přebytek. Tento směr však náhle skončil s nástupem energetické krize.

Zdroje: Euronews, Yahoo news