EU schválila pomoc Ukrajině ve výši 1,2 miliardy EUR

Přidat na Seznam.cz

Rada EU v pondělí schválila mimořádnou finanční pomoc Ukrajině ve výši 1,2 miliardy eur (přibližně 30 miliard korun). Rada uvedla, že tato částka je určena na rychlou podporu v závažné krizové situaci a na posílení odolnosti země, informuje server Interia a server Bankier.

EU jednala rychle a rozhodně, aby Ukrajině pomohla. Potřebné práce jsme provedli za 21 dní. To znamená, že Ukrajině může být nyní poskytnuta makrofinanční pomoc ve výši 1,2 miliardy eur (přibližně 30 miliard korun),“ uvedl francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire. Jeho země v současnosti šest měsíců předsedá Radě EU a řídí její práci.

„EU přijala naléhavou hospodářskou pomoc Ukrajině, neboť současné geopolitické napětí má nepříznivý dopad na hospodářskou a finanční stabilitu země. Přetrvávající bezpečnostní hrozby již způsobily značný odliv kapitálu. Ukrajina ztrácí přístup na mezinárodní kapitálové trhy v důsledku zvýšené geopolitické nejistoty a jejího dopadu na hospodářskou situaci,“ vysvětlila Rada EU ve zveřejněném sdělení, informuje deník Bankier.

Rusko soustředilo na hranicích Ukrajiny až 190 000 svých vojáků a podle západních tajných služeb může k útoku na zemi dojít kdykoli.

Zdroj: biznes.interia.pl, bankier.pl