Ekonomika USA se nepřehřívá, vysoká inflace je dočasný jev

Přidat na Seznam.cz

Americká ministryně financí Janet Yellenová nemá obavy, že by se americká ekonomika přehřívala. Co se týče inflace, připustila, že je vyšší než v minulých letech, příčinou jsou však momentální komplikace spojené s pandemií nového koronaviru, informuje portál CNBC.

Americká ministryně financí Janet Yellenová nemá obavy, že by se americká ekonomika přehřívala. Co se týče inflace , připustila, že je vyšší než v minulých letech, příčinou jsou však momentální komplikace spojené s pandemií nového koronaviru.

Jak uvedla na konferenci v Dublinu, inflační tlaky se sice zvyšují, zopakovala však, že růst spotřebitelských cen je pouze přechodný. „Neřekla bych, že americká ekonomika se momentálně přehřívá. Ve srovnání s obdobím před pandemií máme stále zhruba o 5 milionů pracovních míst méně, účast pracovní síly klesla a důvodem je pandemie,“ řekla Yellenová.

V této souvislosti dodala, že k růstu poptávky po zboží dlouhodobé spotřeby v USA dochází v období, kdy firmy mají problém s dodávkami zboží na trh. Podle Yellenové se však potíže v dodavatelských řetězcích, jakož i ty související s nedostatkem pracovní síly zmírní, jakmile se pandemii nového koronaviru podaří dostat pod kontrolu.

„Nepochybuji, že poté, co se z pandemie dostaneme, se tyto tlaky zmírní. V tomto smyslu jsem přesvědčena, že inflace je přechodný jev a co se týče ekonomiky, z dlouhodobějšího hlediska zde o přehřívání nejde,“ uvedla Yellenová.

Zdroj: CNBC