Ekonomika Ukrajiny loni kvůli ruské invazi klesla o 29,1 procenta

Přidat na Seznam.cz

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v roce 2022 propadl o 29,1 %, protože ruská invaze v plném rozsahu poškodila ekonomiku, oznámil to ukrajinský statistický úřad. Konečný údaj o HDP v roce 2022 byl o něco lepší než vládou dříve předpokládaný 30% pokles, uvedl deník US News a deník France24.

Invaze Moskvy v únoru 2022 zabila desítky tisíc lidí, miliony lidí vyhnala z domovů, poškodila těžký průmysl, energetickou síť a zemědělský sektor a vedla ke ztrátě rozsáhlých území na jihu a východě země.

Ukrajina má nyní jen velmi omezený přístup do černomořských přístavů, které jsou životně důležité pro vývoz obilí a kovů, hlavní pilíře ukrajinské ekonomiky založené na exportu.

Vláda uvádí, že HDP může v roce 2023 vzrůst o 1 % díky zlepšující se situaci v odvětví dopravy, maloobchodu a stavebnictví.

Ministerstvo hospodářství začátkem roku uvedlo, že vývoz v roce 2022 klesl o 35 % oproti předchozímu roku a fyzický objem se snížil o 38,4 %.

Úroda obilí na Ukrajině se v roce 2022 snížila na 53 milionů tun z rekordních 86 milionů tun v roce 2021 v důsledku invaze.

Další klíčová část ekonomiky, sektor kovů, snížil výrobu oceli o téměř 71 % poté, co bylo zničeno nebo obsazeno několik předních závodů.

Zdroj: france24.com, money.usnews.com