Dvě německé stavební firmy se podílejí na opětovné výstavbě Ruskem okupovaného Mariupolu

Přidat na Seznam.cz

Dvě německé stavební společnosti se podílejí na obnově Ruskem okupovaného Mariupolu, ukrajinského města, které před dvěma lety padlo do rukou invazních sil Moskvy, píše server The Moscow Times. Má jít o společnosti Kauf a WKB Systems.

Průmyslová skupina Knauf, která vyrábí sádrokartonové desky, a společnost WKB Systems, jež vyrábí pórobeton, dodávají materiál na stavbu ve městě, které bylo v prvních měsících války téměř celé srovnáno se zemí.

Server The Moscow Times uvádí, že analyzoval četné záběry ze stavenišť, na nichž se objevuje logo Knauf, a také podrobné zprávy o činnosti, které prokazují přítomnost německé společnosti v přístavním městě.

Mariupol padl do rukou ruských sil po dvouměsíčním obléhání, které stálo životy tisíců lidí a zanechalo město v troskách.

Server The Moscow také cituje „oficiálního distributora“ společnosti Knauf, který propaguje projekt bytové výstavby v Mariupolu postavený z výrobků Knauf na objednávku ruského ministerstva obrany.

Na stavbách v Mariupolu jsou podle časopisu k vidění také výrobky společnosti WKB Systems, jejímž většinovým vlastníkem je ruský podnikatel Viktor Budarin. Společnost Knauf v prohlášení zdůraznila, že „respektuje všechny sankce EU, Velké Británie a USA vůči Rusku“.

Zdroj: The Moscow Times