Dovoz luxusních aut do Ruska během války na Ukrajině prudce vzrostl

Přidat na Seznam.cz

Počet luxusních automobilů v Rusku loni prudce vzrostl navzdory západním sankcím, které byly odvetou za invazi Moskvy na Ukrajinu, uvedl v pondělí zpravodajský web RBC s odvoláním na analýzu údajů z federálních daňových kontrol.

Počet automobilů s cenou 10 milionů rublů (přes 2,3 milionu Kč) a více se v letech 2021-2022 zvýšil o 22 % a dosáhl celkového počtu 19 800. Toto číslo rovněž představuje 250% nárůst oproti předpandemickému roku 2019, uvedl deník The Moscow Times.

„Vzestupný trend nedokázala zvrátit ani koronavirová krize, která vypukla v roce 2020, ani západní sankce, které v roce 2022 omezily přístup Rusů do luxusního segmentu a vedly k prudkému nárůstu cen,“ citovala RBC poradenskou společnost FinExpertiza.

Spojené státy, Evropská unie a Japonsko zakázaly vývoz luxusních automobilů a dalšího zboží do Ruska v reakci na jeho invazi na Ukrajinu. Sousedé Ruska, Gruzie, Arménie a Finsko, byli od té doby obviněni, že v rozporu se sankcemi umožnili reexport luxusních automobilů do země.

Poptávka po luxusních automobilech zůstává v Rusku stabilní, protože je méně závislá na ceně než masový trh. Podle analýzy založené na údajích Federální daňové služby připadá na Moskvu a její okolí přibližně polovina (9 800) luxusních vozů v Rusku, následuje Petrohrad s 2 000 vozy.

Nejméně 76 ruských regionů zaznamenalo v loňském roce nárůst počtu luxusních vozidel, přičemž největší procentuální nárůst byl zaznamenán v republikách Kalmykie, Burjatsko a Dagestán a v Amurské oblasti. Individuální majitelé stáli za 12 800 luxusními vozy, zatímco na organizace připadalo dalších 7 000 vozů.

Na začátku tohoto roku předseda dolní komory ruského parlamentu prohlásil, že úředníci se dohodli na tom, že se vzdají svých zahraničních vozů ve prospěch vozidel domácí výroby.

Zdroj: themoscowtimes.com, rbc.ru, redakčně upraveno