Do Ruska se po vypuknutí války na Ukrajině vrací zaměstnanci z technologického odvětví

Přidat na Seznam.cz

Ruské ministerstvo pro digitální rozvoj a komunikaci v pátek uvedlo, že dvě třetiny technologických pracovníků, kteří opustili zemi po plnohodnotné invazi Moskvy na Ukrajinu v roce 2022, se vrátily, píše server The Moscow Times.

„Za poslední rok jsme nezaznamenali odliv IT specialistů,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení, které bylo zřejmě vydáno v reakci na zprávy v médiích o zvýšené poptávce ruských technologických pracovníků po přesunu do Evropy.

Podle této zprávy, kterou v pátek zveřejnil ekonomický deník Kommersant, zaznamenala imigrační poradenská společnost Garant In v období od ledna do března 2024 mezi ruskými technologickými pracovníky 233% nárůst poptávky po povoleních k pobytu v Evropě.

„Přibližně polovina našich dotazů na povolení k pobytu přichází od IT specialistů,“ řekl Kommersantu generální ředitel společnosti Garant In Andrej Bojko.

Ruské ministerstvo komunikací mezitím uvedlo, že počet technologických pracovníků v zemi se v loňském roce zvýšil o 13 % a v roce 2023 dosáhne celkového počtu přibližně 857 000 pracovníků.

„Celkově je IT průmysl jedním z nejrychleji rostoucích odvětví ruské ekonomiky. Všechny ekonomické ukazatele tohoto odvětví vykazují dvouciferný růst,“ uvedlo ministerstvo.

Zdroj: The Moscow Times