Dluhy Itálie jsou obrovské a stále rostou. Zbankrotovanému Řecku se je naopak daří snižovat

Přidat na Seznam.cz

Itálie se řadí mezi evropské státy, které v posledních letech mají obrovské potíže s veřejnými rozpočty. Hned po Řecku má totiž Itálie druhé nejvyšší veřejné zadlužení v celé Evropské unii. V prvním čtvrtletí letošního roku se míra veřejného dluhu k hrubému domácímu produktu v Itálii dostala dokonce na úroveň 143,5 procenta, píše deník The Hill.

Ačkoliv se míra veřejného zadlužení Itálie v posledních měsících o několik desetin procenta snížila, zůstává stále obrovská. Podobně jako Francie, Španělsko, Portugalsko nebo Řecko tak ani Itálie momentálně neplní potřebná Maastrichtská kritéria, jejichž splnění je podmínkou pro případné připojení nových států do eurozóny.

Nedalekému Řecku se i přes nedávný bankrot naopak snaží zadlužení k HDP snižovat. Dostalo se až na 168,3 %. Ještě v roce 2020 přitom překračoval podíl dluhu k HDP 206 procent.  

Míra nezaměstnanosti v Itálii podle posledních údajů dosahuje 7,4 procenta. Italská nezaměstnanost je tak v porovnání s dalšími státy v Evropské unii jednou z nejvyšších. Průměrná míra nezaměstnanosti dosahovala v celé EU během června letošního roku úrovně 5,9 procenta, píše deník Politico.

Zdroj: The Hill, Politico