Čínské banky zakročily proti ruským firmám. Blokují platby za nákup elektronických součástek

Přidat na Seznam.cz

Čínské banky začaly od konce března blokovat platby ruských společností za nákup elektronických součástek, informoval server Kyiv Independent.

Některé ruské podniky spojovaly tyto komplikace se západními sankcemi. Tlak obchodních omezení uvalených na Moskvu kvůli její invazi na Ukrajinu v poslední době silně zatěžuje mezinárodní obchodní a finanční vazby Ruska, konkrétně s Čínou.

První problémy s nákupy elektroniky začaly již v prosinci 2023, týkaly se především hotových výrobků, uvedl ukrajinský server s odvoláním na podnikatelské zdroje.

Od minulého měsíce prý ruské společnosti začaly dostávat dopisy, že jejich platby neprobíhají ani při nákupu komponent pro servery, úložné systémy a notebooky.

Podnikatelský zdroj ukrajinského webu uvedl, že platby byly zablokovány „i těm organizacím, které uzavřely s ruskými klienty dlouhodobé kontrakty na výrobu a dodávky komponentů pro montáž elektroniky“.

„Čína má ve skutečnosti monopol na komponenty. Téměř 100 % světových dodávek elektronických součástek je tam,“ uvedl zdroj.

Elektronické součástky jsou kritickou položkou ve výrobě ruského obranného průmyslu. Americká ministryně financí Janet Yellenová nedávno varovala Peking před „závažnými důsledky“, pokud čínské společnosti poskytnou podporu ruské válce proti Ukrajině.

Zdroj: Kyiv Independent