Čína testuje kryptoměnu. Chce získat další ekonomický vliv?

Přidat na Seznam.cz

Odborníci jsou přesvědčeni, že zahájení tohoto kroku umožní Pekingu v budoucnu uplatnit další vliv na ekonomiky jiných zemí a stanovit standardy kryptoměny ve světě.

Průkopnický projekt ve Středním království začal v Šanghaji, Pekingu a Shenzhenu, uvedl New York Times. Jak deník zdůrazňuje, přechod na digitální měnu dá vládě větší kontrolu nad penězi. Díky kryptoměně budou mít úřady lepší znalost toku finančních prostředků a kontroly nad disidenty. Nová měna se jmenuje eCNY a Peking je jedním z lídrů, pokud jde o pokrok ve využívání digitálních peněz. Analytici tvrdí, že eCNY má přinést technologický a ekonomický skok. „Jde o vývoj nových nástrojů pro sběr dat a jejich použití pro růst čínské ekonomiky a na základě informací v reálném čase.“ – zdůrazňuje v Ne York Times Yaya Fanusie.

Čínská vláda nevydala oficiální prohlášení o tom, zda a kdy zavede kryptoměnu eCNY na celostátní úrovni. Několik úředníků však uvedlo, že vše bude připraveno pro turisty, kteří navštíví olympijské hry 2022 v Pekingu.

Plány na zavedení nové měny v Číně sahají do roku 2014, kdy Čínská lidová banka, inspirovaná bitcoinem, založila interní skupinu, která bude pracovat na svém vlastním řešení tohoto typu.