Ceny ropy stoupají, protože jednání o příměří mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolávají volatilitu na trzích

Přidat na Seznam.cz

Ceny ropy dnes ráno vzrostly o více než 1 dolar (22 Kč) a po předchozích poklesech se vrátily zpět, protože ruská invaze na Ukrajinu nadále podněcuje volatilní obchodování a nejnovějším impulsem na trhu jsou jednání o příměří, informuje deník RTE a server US News.

Futures na ropu Brent dnes brzy ráno vzrostly o 97 centů( kolem 22 Kč), tj. 1 %, na 100,88 USD za barel.

Americká ropa West Texas Intermediate (WTI) vzrostla o 45 centů(10 Kč), tj. 0,5 %, na 96,89 USD za barel.

Oba kontrakty předtím poklesly o více než 1 dolar (22 Kč) za barel, přičemž cena ropy Brent klesla na 98,86 dolaru za barel a cena WTI se dříve během seance zmírnila na 94,90 dolaru za barel.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoposelství zveřejněném dnes ráno uvedl, že pozice Ukrajiny a Ruska na mírových jednáních znějí realističtěji, ale je potřeba více času.

Obchodníci po dvoudenním výprodeji na ropných trzích čekají na další náznaky z jednání o příměří, ale ceny ropy mohou být i nadále pod tlakem, protože vysoká inflace nakonec potáhne hospodářský růst a oslabí poptávku.

Analytici očekávají, že Fed na konci svého dnešního dvoudenního zasedání zvýší svou základní jednodenní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu, aby řešil prudce rostoucí inflaci. Zvýšení úrokových sazeb by posílilo americký dolar a utlumilo poptávku po ropě.

Ropa se včera poprvé od konce února usadila pod hranicí 100 USD.

Mezitím předběžné údaje Amerického ropného institutu ukázaly, že zásoby ropy v USA v týdnu končícím 11. března vzrostly o 3,8 milionu barelů, zatímco zásoby benzinu podle zdrojů klesly o 3,8 milionu barelů a zásoby destilátů vzrostly o 888 000 barelů.

Organizace zemí vyvážejících ropu včera uvedla, že poptávka po ropě v roce 2022 čelí výzvám v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a rostoucí inflace v důsledku prudkého růstu cen ropy, což zvyšuje pravděpodobnost snížení její prognózy silné poptávky v tomto roce, informuje US News.

Zdroj: RTE, US News