Ceny ropy prudce klesají. Na pozadí obavy z bankovní krize

Přidat na Seznam.cz

Ceny ropy na newyorské burze prudce klesají. Barel stojí přibližně 65 dolarů. Jako důvod uvádějí makléři obavy investorů z globální bankovní krize, uvedl webový portál Bankier a portál Interia Biznes.

Barel ropy West Texas Intermediate s dubnovým dodáním stojí na newyorské burze NYMEX 64,85 dolaru, což je o 2,83 procenta méně než v pátek a obchoduje se na nejnižší úrovni od prosince 2021. Cena ropy Brent na burze ICE s dodáním v květnu je 70,92 dolaru za barel, což je o 2,80 procenta méně než v pátek.

Investoři se obávají eskalace globální bankovní krize, což hráče nepovzbuzuje k tomu, aby se zapojili do trhů s rizikovými aktivy.

Nervózní náladu na trzích neuklidnily ani zprávy, že banka UBS převezme Credit Suisse. Očekává se, že švýcarská centrální banka (SNB) poskytne sloučené bance značný objem finančních prostředků. Kromě toho americký Fed a pět dalších centrálních bank oznámily koordinované kroky ke zvýšení dolarové swapové likvidity.

Analytici Goldman Sachs Group, již nesázejí na variantu 100 dolarů za barel ropy v tomto roce. Goldman Sachs snížila svou prognózu pro ropu Brent na 94 USD/b v příštích 12 měsících a na 97 USD/b ve druhé polovině roku 2024, oproti dříve odhadovaným 100 USD/b.

Ceny ropy na londýnské burze klesají

V pondělí kolem osmé hodiny ranní klesly ceny ropy Brent na londýnské burze o 2,80 % na 70,93 USD. V pátek kolem 17. hodiny stál barel ropy Brent 72,27 USD a ropy WTI 66,17 USD. V den ruské invaze na Ukrajinu, 24. února 2022, stál barel ropy Brent 99 USD a cena ropy WTI byla 92,8 USD. Na vrcholu nárůstu dosáhly ceny ropy v USA 130 dolarů za barel a v Evropě se blížily 140 dolarům za barel.

Zdroj: biznes.interia.pl, bankier.pl