Ceny plynu v Evropě v pondělí prudce klesly

Přidat na Seznam.cz

Ceny zemního plynu v Evropě v pondělí výrazně klesly po nárůstu o téměř 40% v minulém týdnu, informuje deník Agrarheute. Jejich oslabení bylo nejprudší od dubna.

Ceny zemního plynu v Evropě v pondělí výrazně klesly po nárůstu o téměř 40 % v minulém týdnu. Jejich oslabení bylo nejprudší od dubna. Německo totiž oznámilo, že plní zásobníky rychleji, než plánovalo.

Referenční kontrakt na plyn s dodávkou v nejbližším měsíci v pondělí ráno na burze v Amsterdamu padl až o 16 procent.

Zásobníky plynu v Německu se rychle plní, uvedl spolkový ministr hospodářství Robert Habeck. Původně měly být v říjnu naplněny na 85 %, což by mělo být splněno již v září, uvedl Habeck v neděli 28. 8, informuje německý deník Wiwo.

Situace na evropském trhu s plynem však zůstává mimořádně napjatá. Region bojuje se nejhorší energetickou krizí za desetiletí, která jeho ekonomiku zřejmě stáhne do recese.

Evropské vlády přijímají opatření ke zmírnění růstu cen energií. Dosud na tyto balíky pomoci vyhradily celkem asi 280 miliard eur (tedy zhruba 6 bilionů korun), což však nemusí stačit. Česko, které začátkem července převzalo rotující předsednictví EU, svolá mimořádné zasedání ministrů energetiky, na kterém se bude mluvit o společných opatřeních.

Rovněž se zvyšují obavy, že Rusko, které avizovalo, že od 31. srpna do 2. září na tři dny pro údržbu kompletně zastaví dodávky přes plynovod Nord Stream 1, je už neobnoví.

Zdroj: Wiwo, Agrarheute, europarl.europa.eu, Handelsblatt