Cena nemovitostí v Evropské unii se koncem loňského roku snížila. Nejvíce v Lucembursku

Přidat na Seznam.cz

Náklady na bydlení v eurozóně klesly v posledních třech měsících roku 2023 o 1,1 %. V rámci celé Evropské unie však byly ceny mírně vyšší. Největší pokles byl zaznamenán v případě Lucemburska, růst naopak u Polska, píše server Euronews.

Výsledky analýzy ukazují, že průměrné ceny nemovitostí neklesají tolik jako dříve – stejný index se za třetí čtvrtletí loňského roku snížil v eurozóně o 2,2 % a v EU o 1,1 %.

Jednou ze zemí, které pokles cen nemovitostí zasáhl nejvíce, bylo Lucembursko, kde se ceny nemovitostí propadly o 14,4 % po 13,9% poklesu v předchozích třech měsících. Pokles byl přičítán kombinaci vysokých úrokových sazeb a ztrátě chuti investorů k pronájmu. Ceny nemovitostí v Lucembursku tím klesly na nejnižší úroveň od konce roku 2020.

Celkem osm evropských zemí vykázalo za poslední tři měsíce roku 2023 pokles cen nemovitostí, i když méně dramatický než v Lucembursku. V Německu se ceny snížily o 7,1 %, ve Finsku došlo k poklesu o 4,4 %.

Nejvyšší nárůst cen nemovitostí byl zaznamenán v Polsku, kde ceny vyskočily o 13 %. Další v pořadí bylo Bulharsko a Chorvatsko, kde ceny nemovitostí vykázaly nárůst o 10,1 %, resp. 9,5 %.

Zdroj: Euronews