Cena čokolády se rapidně zvýší, kakaových bobů je díky počasí málo

Přidat na Seznam.cz

Díky nepříznivému počasí se cena kakaových bodů během pouhého jednoho roku až dvakrát zvýšila. Ceny na burze tak dosahují rekordních úrovní, které svět nepamatuje. Navýšení cen za tuto lahůdku pocítí každý spotřebitel, píše deník WELT.

Za únor 2024 dosáhla cena surového kakaa na komoditních burzách rekordních 5500 eur za jednu tunu. Tato cena výrazně stoupla z méně než 4000 eur ze začátku ledna 2024. Cena za takové množství surového kakaa v únoru 2023 činila méně než 2500 eur.

Tento rychlý růst cen je dle většiny odborníků přičítán vlivu extrémních klimatických jevů. V oblasti Pobřeží slonoviny a Ghana totiž v posledním roce docházelo k přívalovým dešťům a záplavám. V důsledku toho, jsou rostliny poškozené a jsou napadány různými chorobami. Období dešťů vystřídalo poté naopak období sucha, které kakaovým bobům také neprospělo. Úroda kakaových bobů je tak v některých oblastech úplně zničena.

Velké firmy musí reagovat

Mluvčí firmy Ritter Sport, významného výrobce německé čokolády, vysvětluje, že cena kakaa tak vzrostla téměř o tři eura za kilogram během posledního roku. To má bohužel také přímý dopad na výrobní náklady čokolády.

Tendence směrem k vyšším cenám potvrdil i švýcarský potravinářský gigant Nestlé.

Zdroj: WELT