Britská míra inflace vzrostla na 30leté maximum

Přidat na Seznam.cz

V březnu vzrostly spotřebitelské ceny o sedm procent ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Nyní se pozornost soustředí na příští zasedání Bank of England, informuje deník Handelsblatt a portál televize CNBC.

Britské spotřebitelské ceny rostly v březnu nejrychleji za posledních třicet let. Zboží a služby stály v průměru o 7,0 % více než před rokem, uvedl ve středu v Londýně Národní statistický úřad. To je nejvyšší úroveň od března 1992. Odborníci očekávali růst pouze o 6,7 %, což je méně než 6,2 % v únoru.

Bank of England se zvýšením úrokových sazeb připravuje na prudký růst inflace v zemi. Další zasedání bankovní rady se uskuteční na začátku května. V polovině března zvýšila základní úrokovou sazbu z 0,5 na 0,75 %. Londýnská centrální banka byla v prosinci první z velkých centrálních bank, která od začátku pandemie koruny přitvrdila otěže. V únoru následoval další krok v oblasti úrokových sazeb.

Centrální banky po celém světě čelí balancování mezi řešením prudce rostoucí inflace a známkami zpomalení hospodářského růstu, přičemž rusko-ukrajinská válka tlumí zotavení ekonomik z pandemie Covid-19, informuje CNBC.

Zdroj: Handelsblatt, CNBC