Americké město Tulsa platí lidem za to, že se rozhodnou přistěhovat

Přidat na Seznam.cz

Život ve Spojených státech je v dnešní době drahý. Mezi zdánlivě věčnou inflací, vysokými úrokovými sazbami a přemrštěnými náklady na zdravotní péči, mnoho Američanů hledá způsoby, jak si na svém bankovním účtu ponechat více těžce vydělaných dolarů.

Jedna možnost, jak získat peníze jsou relokační balíčky nabízené některými menšími městy a obcemi v USA, aby přilákaly nové obyvatele.

Pandemie způsobila změnu v oblasti práce a v roce 2023 se prostřednictvím platformy přihlásilo do programů po celé zemi více než 50 000 lidí.

Koncept platby za přesun však není oblíbený u všech. Někdy mohou vést k nespokojenosti mezi místními obyvateli, kteří se mohou cítit přehlíženi ve prospěch nově příchozích, kteří jsou zde „hýčkáni“.

Tulsa Remonte

Když byl v roce 2018 spuštěn program Tulsa Remote, stal se prvním programem svého druhu tím, že nabídl vzdáleným pracovníkům a podnikatelům 10 000 dolarů (cca 231 600 korun), aby se mohli na rok do města přestěhovat.

Od té doby bylo do programu přijato asi 2 900 lidí. K prosinci 2022 jeho členové podle nejnovější zprávy o ekonomickém dopadu Tulsa Remote vygenerovali téměř 307 milionů dolarů v přímém příjmu ze zaměstnání. Kromě toho program také vytvořil odhadované nové příjmy z daně z obratu ve výši 2,5 milionu dolarů pro okres Tulsa a 3,1 milionu dolarů pro stát Oklahoma.

Podmínky

V současné době jsou otevřeny přihlášky pro další kolo stěhování do Tulsy a program má mít do roku 2027, 4000 členů.

Žadatelé musí být starší 18 let. Mít mít práci na plný úvazek a zároveň pracovat dálkově. Nesmí bydlet v Oklahomě alespoň rok před podáním žádosti. Mít možnost se do Tulsy přestěhovat do 12 měsíců od schválení, což samozřejmě souvisí s tím, že máte oprávnění pracovat ve Spojených státech.

Zdroj: CNN, Tulsa remonte