Turecko požádalo EU o registraci kebabu jako tradičního pokrmu

Přidat na Seznam.cz

Naším cílem je, aby se döner kebab stal celosvětovou značkou, aby byl chráněn ve všech zemích světa a aby se každé místo, kde se podává, stalo symbolem kultury, kterou představuje,“ řekl Huriye Ozner, šéf federace výrobců döneru UDOFED.


Termín „kebab“ označuje v turečtině desítky různých masových pokrmů připravovaných různými způsoby (např. špízy). Plný název pokrmu, který Turecko požaduje chránit, je döner kebab – což je verze kebabu z rotujícího (dönmek je turecky „točit se“) grilu. Podle Huriye Oznera, aby se pokrm mohl nazývat döner, měl by být vyráběn tradičním způsobem, mít specifické složení, specifické suroviny a výrobní normy.

Řekové jsou naštvaní, döner je údajně jejich produkt

Zdánlivě nevinný požadavek Turecka, na který EU pravděpodobně odpoví po prázdninách, vyvolal rozčilení v dalších zemích. Nespokojeni jsou především Řekové, kteří se domnívají, že döner je jejich vynálezem (v Řecku má název gyros).

Návrh nezůstal bez povšimnutí ani v Německu, kebabové kotlině Evropy, kde je „berlínský döner“ již prakticky považován za tradiční německý pokrm. A to do té míry, že si ho prezident Frank-Walter Steinmeier přivezl s sebou a podával ho svým hostům při nedávné návštěvě Turecka. Dotace na výrobu kebabu nedávno požadovala německá levice, píše deník Wyborcza.

Döner má svá specifika

Objevily se obavy, že pokud Turci dosáhnou svého, bude muset být v souladu s předpisy nejen složení masa podávaného v evropských kebabech, ale dokonce i to, jak silné budou jednotlivé kusy a čím se mohou krájet.

„Pokud bude návrh přijat, jako döner se budou smět označovat pouze velké kusy hovězího a jehněčího masa nakrájené vodorovně na plátky silné 3-5 mm nebo 1-2 cm v případě kuřecího masa,“ uvedl ministr zemědělství, jak stojí v článku, který zveřejnil zpravodajský portál Euronews.

Pokud turecký plán uspěje, bude to první tradiční turecký pokrm, který bude v EU zapsán (status chráněného označení původu získaly meruňky z Malatye nebo baklava z Gaziantepu). Podle Asociace tureckých výrobců kebabu se hodnota evropského trhu s kebabem odhaduje na 3,5 miliardy eur (86,6 mld. Kč).

Zdroj: Wyborcza, Euronews