Kupujete maso? Tohle si pečlivě zkontrolujte, než ho dáte do košíku
Na první pohled může vypadat čerstvě a chutně, zdání však mnohdy klame. Při nákupu masa v supermarketu se vyplatí mít se na pozoru. V opačném případě si totiž z obchodu můžete odnést něco, pro co jste původně vůbec nepřišli.
Při výběru masa totiž nestačí spoléhat na vzhled balení nebo třeba známou značku. Pokud popadnete z regálu první balení, které uvidíte, můžete se jednoduše nechat napálit. Mnohdy totiž i zdánlivě nepatrné detaily mohou napovědět, že s masem něco není v pořádku.
Všímejte si samotného vzhledu masa
Maso se prodává v průhledných obalech. Díky tomu máte jako zákazník skvělou možnost si před nákupem zkontrolovat, v jakém je stavu. Už v obchodě tak lze podle několika varovných signálů rozpoznat, že s danou surovinou něco není v pořádku.
S každým druhem masa se však pojí určitá specifika. Co platí pro hovězí, neplatí pro vepřové či kuřecí.
- U hovězího masa je nutné se zaměřit na jeho barvu. Výrazná barva nám říká, že se zvíře během svého života mohlo volně pohybovat, bylo živeno čerstvou potravou a přijímalo hodně železa. Výrazně červenou barvu má maso bezprostředně po porážce. Naopak vyzrálejší kousky, které mohou být pro kuchyňskou úpravu vhodnější, bývají tmavší. Vyzráním maso zároveň získává lepší chuť a křehkost.
- Vepřové maso se vyzrávat nenechává. Typickým příkladem jsou zabijačky, při kterých se maso konzumuje prakticky ihned po porážce. V obchodech přitom kvalitu masa můžete posoudit rovněž podle jeho barvy. Vyplatí se upřednostnit světlejší maso, které je mladší a zároveň křehčí. Naopak tmavší vepřové bývá starší, má hrubší vlákna a hrozí, že bude tuhé. Vybledlé a vodnaté kousky masa značí, že s prasetem bylo před porážkou špatně zacházeno. Tomuto masu se obloukem vyhněte.
- Při nákupu kuřecího masa se vyhněte kouskům, na kterých jsou patrné krvavé skvrny. U kuřete vcelku věnujte pozornost tomu, aby na něm nebyly viditelné otlaky, pohmožděniny nebo oděrky. Barva kuřecího masa by měla být zdravá a jemně narůžovělá.

Vždy si přečtěte etiketu
Pokud kupujete mleté maso, mělo by vás kromě samotného vzhledu zajímat i několik dalších věcí. Díky tomu, že si důkladně přečtete etiketu, předejdete tomu, že si domů odnesete maso se zbytečným obsahem vody.
Veškeré potřebné informace můžete vyčíst právě z etikety, kterou musí být maso opatřeno. Pokud kupujete výrobek s označením mleté maso, musí dle platného zákona obsahovat pouze maso. Nic víc. Zároveň zde platí přísné limity na maximální obsah tuku. U hovězího masa se jedná maximálně o 30 %, u vepřového 20 %.
Rozdíl ale nastává v případě, kdy bude etiketa výrobku nést označení mletý masný polotovar. U takového produktu totiž pravidla již nejsou tak přísná. Kromě samotného masa proto ve složení můžete najít sůl a koření, v některých případech pak dokonce i vodu, rostlinné bílkoviny nebo škrob. Čím menší obsah masa etiketa zmiňuje, tím větší množství přídavných látek se v produktu běžně vyskytují.

Na chuť masa má vliv zvolené krmivo i pohyb
Pokud si chcete pochutnat na skutečně kvalitním mase, vyplatí se informovat i o tom, čím bylo zvíře krmeno a zda mu byl během života dopřán dostatek pohybu. Například BIO kuřatům se podává vysoce kvalitní krmivo, které je složeno nejméně z 90 % produktů ekologického zemědělství.
Nemusíte se u něj obávat antibiotik nebo růstových hormonů a na výsledné chuti je to znát. Neustálý pohyb pak přirozeně zajistí více svalové hmoty a menší množství tuku, čímž se maso stává zdravější a chutnější.