Zelenina, kterou si musíte přidat na talíř, pokud chcete zhubnout
I když se hýbete, shodit pár bez zdravého jídelníčku nemusí jít tak snadno. Strava postavená na zelenině je rozhodně skvělý nápad, i mezi zeleninou ale musíte pečlivě vybírat. Některé druhy jsou totiž plné kalorií a cukrů, zato jiné vaše snahy o hubnutí významně podpoří.
O tom, že ovoce je sice zdravé, ale při dietě téměř nevhodné, protože je plné cukrů, jste nejspíš slyšeli. Zeleninu však považujeme za neškodnou, protože je bohatá na vlákninu, kterou ke správnému spalování potřebujeme. Jenže zatímco taková mrkev nebo červená řepa je plná kalorií a cukrů, jiných druhů si můžeme dopřát, co hrdlo ráčí. Po které zelenině tedy sáhnout, pokud chcete zatočit s přebytečnými kilogramy a kterou raději nekupovat?
Okurka
Okurka je skoro takový dietní zázrak. Z devadesáti procent ji tvoří voda, která je při hubnutí také nezbytná, a obsahuje směšných 14 kcal na 100 gramů okurky. Díky rozšířenosti jsou okurky běžnou součástí našich jídelníčků a můžeme si je dopřát v nepřeberném množství podob. Chutnají jen tak samotné, okurkový salát jistě nemusíme představovat, hodí se jako příloha k masům a vynikající jsou okurkové limonády, zvlášť když se vyvarujete jejich slazení cukrem.
Řapíkatý celer
Tenhle druh celeru buď milujete nebo nenávidíte. Jestli jste ale jeho fanoušky, při hubnutí si ho můžete dopřát, kolik budete chtít. Obsahuje jen 21 kcal na 100 gramů a navíc je plný vitamínu C. Řapíkatý celer je tedy nejen ideálním pomocníkem při redukci váhy, ale i jako prevence před virózami. Vitamín C navíc stojí za vaší psychickou pohodou, účinně totiž pomáhá v boji proti stresu.

Košťálová zelenina
Brokolice, květák nebo třeba hlávkové zelí jsou skvělým základem redukční diety. Vynikají vysokým obsahem vlákniny a také bílkovin, které vám na dlouho zajistí pocit sytosti. Košťálovou zeleninu může konzumovat vařenou, restovanou i syrovou, listy hlávkové zelí navíc skvěle křupou, takže jsou skvělou náhražkou smažených brambůrků k filmovým večerům.
Paprika
Papriky jsou plné antioxidantů, které zrychlují metabolismus a jsou tedy vítaným pomocníkem při odbourávání tuků. Alternativou jsou také chilli papričky, které máme spojené hlavně s konzumací masa. Obsahují však kapsaicin, který podle studie, kterou provedla Maastrichtská univerzita v roce 2003, dokáže snížit chutě k jídlu. Díky papričkám pak zaznamenali sledování strávníci větší úbytek na váze, i když jedli stejná jídla jako druhá polovina zkoumaného vzorku, který chilli v jídle neměl.
Patizón
Patří do čeledi tykvovitých, vypadají jako létající talíře a Češi se mu stále spíše vyhýbají. Patizón je přitom velmi snadný na pěstování, chutná daleko lépe než jeho slavnější příbuzná dýně a navíc neobsahuje téměř žádné kalorie. Možná jste už jedli řízky z patizónu, smažené jídlo ale při redukci váhy vhodné není. Z patizónu ale připravíte i skvělé saláty, polévky nebo jej přidejte do zeleninového ragú.

Téhle zelenině se raději vyhněte
V úvodu jsme psali, že některé druhy zeleniny vám do hubnutí mohou tak akorát hodit vidle. Které to jsou? Například mrkve, červená řepa nebo kukuřice. Vhodný není ani pórek, artyčoky, růžičková kapusta nebo zelený hrášek. Obsahují totiž hodně cukru, který je při redukci váhy nežádoucí složkou. Neznamená to ale, že byste se těmto druhům měli obloukem vyhýbat. To, že je doma máte, nejvíc oceníte ve chvíli, kdy vás přepadne chuť na sladké. Lepší zahnat chutě mrkví, než potají zblajznout čokoládovou tyčinku.
Pozor na úpravy, mohou dodat zbytečné kalorie
I když si připravíte superzdravý salát plný nízkokalorické zeleniny, na hubnutí to nemusí samo o sobě stačit. Dejte si proto pozor na další ingredience, které do salátu nebo k samotné zelenině přidáváte. Nepodceňujte ani způsob přípravy, přestože cuketa je bezesporu zdravá nízkokalorická zelenina, cuketové hranolky vám postavu snů nepřičarují právě kvůli nadměrnému množství tuků, které smažením získají.
Podobně vám mohou uškodit různé dresinky, kousky sýra či krutony, které do salátů přidáte. Vhodná není ani sůl, přestože si spousta z nás neumí neosolenou zeleninu ani představit. Samotná zelenina přitom žádná dochucovadla nepotřebuje. Objevujte její chutě, hrajte si s kombinacemi různých druhů, které se vzájemně dochutí, a na kečupy, hořčice či majonézy během hubnutí zapomeňte. Výborná jsou zeleninová smoothie, která vám nejen dodají potřebné živiny a zasytí, ale také nakopnou víc než silná káva.
Všeho s mírou
Jestliže se přejít na zdravější stravování teprve chystáte, buďte se zaváděním zeleniny do vašeho jídelníčku opatrní. Pokud na ni totiž nejste zvyklí, nadměrný přísun vlákniny vám může zadělat na pořádné zažívací potíže. Pozor na přetěžování trávení si dejte i v případě, že trpíte některou z nemocí trávicího ústrojí, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a podobně. I v případě jinak zdravé zeleniny tedy platí známé úsloví všeho s mírou.
Zdroje: BezHladovění, PubMed, STOB – Stop obezitě, iGlanc, Kupi, Proženy, iReceptář