Nejoblíbenější jídlo v Česku ode dneška zdražuje. Namísto 75 Kč, od teď zaplatíte 180 Kč za porci
Ceny v restauracích rostou a teď podražil i pokrm, který jsme považovali za jeden z nejlevnějších. Víte, kolik za něj nově zaplatíme?
Nejeden jídelní lístek má v menu i smažený sýr. Je to taková jistota, když nevíme, co si dát. Smažák to vždy jistí. Tento pokrm je mezi Čechy velmi oblíbený a kolikrát zachutná i cizincům. Je až zvláštní, že takto obyčejné jídlo je tak dobré. V současné chvíli už si jej v restauracích moc lidí nedává. Přejde je chuť ve chvíli, kdy se podívají na cenu. Ta totiž během několika let extrémně vzrostla. Podívejte se s námi na to, proč se tato klasika zdražila a jak se na celou situaci dívají majitelé stravovacích podniků i hosté.
Kde se vzal smažený sýr?
I když si smažený sýr většina z nás pamatuje už z dětství, samotný sýr byl objeven už 6 000 let před naším letopočtem. Stejně jako jiné potraviny (brambůrky, penicilin) byla i tato potravina objevena náhodou.
Samozřejmě, lidská zvědavost fungovala už tehdy, a proto netrvalo dlouho a lidé se sýrem prováděli různé experimenty. Díky tepelným úpravám se přišlo na to, že se sýr dá smažit. A jakmile jej člověk ochutnal, musel o tom říct i ostatním.
Smažený sýr nahradil řízek
Smažený sýr se stal oblíbeným jídlem u některých lidí až v dobách komunismu. Stále se ale našlo mnoho osob, které mu nepřišli na chuť. Komunisté chápali tento pokrm jako levnější náhradu řízku. Lidé se přesto pravých řízků nechtěli vzdát a smažený sýr odsuzovali.
Postupem času jsme si ale tento pokrm zamilovali. V současné době sice není na jídelním lístku všech českých hospod, ale setkáte se s ním téměř všude. I asijské restaurace ho nabízí. Dopřát si jej můžeme s brambory, hranolky, tatarkou nebo kečupem. Jakou kombinaci máte nejraději?

Proč je smažený sýr tak drahý?
Na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď. Vše se zdražuje. A na vyšší ceny potravin a energií musí reagovat i restaurace. Kromě toho hosté chtějí kvalitní suroviny a častokrát se zajímají, zda podnik nabízí domácí tatarku, domácí hranolky a kvalitní sýr.
„Suroviny podražily o desítky procent. Smažák ale lidi milují, a i když zdražíme, neodchází,“ řekl provozovatel restaurace na Tachovsku pro Tachovský deník. Jelikož chutě bývají často silnější než naše vůle, občas si prostě smažený sýr zaplatíme, i když už patří mezi dražší jídla.
„Smažený sýr si dávám pravidelně, i když stojí skoro 150 korun. Mám to jako vzpomínku na střední,“ řekla pro web idnes.cz zákaznice restaurace v Hradci Králové. Známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se v rozhovoru pro Lidovky vyjádřil zcela jednoznačně: „Smažený sýr bych si nikdy nedal. Ani náhodou.“
Vývoj ceny za posledních 15 let
Podíváme se trochu do minulosti. A to konkrétně na to, jaký je vývoj ceny v restauracích za smažený sýr.
- 2010 cca 75 Kč
- 2015 asi 95 Kč
- v roce 2020 jsme si mohli dát smažený sýr s přílohou za 130 až 140 Kč
- 2023 dle webu iDnes cca 150 Kč
- 2025 cca 180 Kč (v Praze si smažák koupíte i za 200 Kč a více)

Udělejte si smažák doma a vyjde vás na polovinu
Nechcete nebo si ani nedokážete představit, že byste za tuto českou klasiku měli dávat takové peníze? Potom si udělejte smažák doma. Eidam v akci vás vyjde i na 40 Kč. Pokud ho rozříznete podélně, získáte dva 100 g kousky eidamu.
Ty už poté stačí jen obalit v trojobalu a dát smažit. Když k takovému jídlu přidáme brambory a tatarku, vyjdou nás dvě porce na necelých 100 Kč. Taková částka už je mnohem příjemnější. Jak to vidíte vy? Jste ochotní si za toto jídlo v restauraci zaplatit?
Zdroje: idnes 1, idnes 2, parlamentnilisty, m.pikant