Za touto delikatesou k nám jezdí turisté z celého světa. Nejvíce milují způsob, jak ji vařila moje babička
Jídla našich babiček nekončí pouze na talíři pro rodinu. Častokrát se jejich recepty dostanou i do restaurací. Jeden recept objevil i americký šéfkuchař.
Kolik českých jídel umíte uvařit? A kolik z nich patří mezi tradiční jídla? Jen málo mladých Čechů si troufne třeba na domácí rajskou, koprovku nebo svíčkovou. Naše babičky se to ale naučily s přehledem a kolikrát vaří mnohem lépe než kdejaký kuchař z luxusní restaurace. Naštěstí se od nich můžeme naučit hodně věcí a jednou z nich je i tradiční český pokrm. Stejně na tom byl americký šéfkuchař. V jedné z českých restaurací totiž ochutnal poctivé české jídlo a ihned se ho chtěl taky naučit.
Návštěva české restaurace změnila šéfkuchaři plány
Do Česka dorazil minulý rok americký šéfkuchař David, který se rozhodl procestovat svět a poznat různé chutě osobně. V Americe vlastní restauraci, ale nyní se o její chod stará někdo jiný. Měl proto více času na to, aby mohl cestovat. Když dorazil do České republiky, měl namířeno do Českého Krumlova.
Zde usedl v jedné z restaurací a objednal si. Číšnici poprosil, aby mu donesla něco tradičního. Na stůl mu nakonec přistála svíčková. Na pohled se mu to zdálo podivné, ale věděl, že Česko je knedlíky a omáčkami proslulé. Neváhal a ochutnal. Hned po prvním soustu věděl, že je to jídlo, které si zamiloval. Ta jemná chuť a sladké brusinky jej očarovaly. Hned po jídle si ke stolu zavolal kuchaře a chtěl znát recept.
David si hned po jídle popovídal s kuchařem
Kuchař Davidovi sdělil, že tento recept má od své babičky, která ho naučila vařit většinu českých jídel. David nechtěl obtěžovat, ale přesto to zkusil. Měl zájem o schůzku s Davidovou babičkou. Chtěl se dozvědět i o dalších českých receptech přímo od člověka, který tomu rozumí. Měl velké štěstí, babička se schůzkou souhlasila a šéfkuchaře pozvala přímo k sobě domů. V tu chvíli David věděl, že tato cesta do České republiky měla smysl.

Tohle setkání šéfkuchař neplánoval
Hned druhý den vyrazil David za babičkou kuchaře z Českého Krumlova. U toho nechyběl ani samotný kuchař z předchozího dne, aby mohl překládat. Babička je oba dva pozvala dál a k Davidovi se chovala, jako kdyby ho celý život znala. David nechápal tuhle českou pohostinnost, ale byl z ní nadšený. Babička ho usadila ke stolu, uvařila mu kávu i čaj a nabídla mu bábovku. Věděl, že už to bude asi trochu trapné, ale rovnou se zeptal i na recept na bábovku.
Babička byla potěšená tím, že se David takto zajímá o českou kuchyni. Po chvilce povídání podala šéfkuchaři zástěru a pustila se společně s ním do práce. U toho mu vyprávěla, že tento recept se už několik let v jejich rodině dědí. David pochopil, že se jedná o recept s hlubokými kořeny. Také věděl, že jakmile se vrátí do Ameriky, určitě jej ve své restauraci zařadí do menu. Tohle prostě musel ochutnat každý.
Svíčková jako od babičky
Pokud i vás zajímá, jak se taková svíčková vaří, můžete se nechat inspirovat. Babička si nejprve nakrájela umytou mrkev, petržel, celer a cibuli. Poté si vzala maso, nožíkem do něj udělala několik zářezů a do nich dala kousky slaniny. Na pánvi si rozehřála sádlo a na něm rychle opekla maso tak, aby se zatáhlo.
Z pánve sundala maso, přidala další sádlo a rovnou tam hodila i nakrájenou zeleninu. Tu lehce opekla. Jakmile to v celé kuchyni vonělo, přidala pár kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, zalila vše vývarem a dala zpět i maso. Vše povařila asi 20 minut. Následně udělala něco, co David moc nechápal. Pánev dala přikrytou do trouby a nechala ji zde 2 hodiny při 190 °C. Když ale jídlo vyndala, šéfkuchař pochopil. Maso totiž krásně změklo a to samé i zelenina.

Mezitím, co se dusila svíčková, dala babička vařit knedlíky. Ty už ale měla připravené dopředu, a proto Davidovi recept jen napsala. Aby svíčkovou dodělala, vyndala z pánve maso, bobkové listy i kuličky pepře. Jídlo poprášila hladkou moukou a zalila smetanou. Poté vzala ponorný mixér a všechno rozmixovala. Nakonec na talíř připravila nakrájené knedlíky i maso a vše zalila omáčkou. K pravé svíčkové přidala i plátek citronu a na něj vlastní brusinkovou omáčku, kterou si zavařila minulý rok.
Jakmile se babička, její vnuk i šéfkuchař David pustili do jídla, nemuseli už nic říkat. Jejich chuť k jídlu a nakonec i prázdné talíře mluvily za vše. Je jasné, že na takový zážitek nikdo z nich nezapomene. Kolika cizincům se ale podaří dostat do české kuchyně a uvařit si takto poctivé jídlo? Co dalšího by podle vás měli cizinci v Česku ochutnat?
Zdroje: cooklikeczechs, undiscoveredpathhome, recepty.cz