Skořice do kávy? Nejen pro chuť. Tenhle trik vás zachrání před nemocí
Milovníci kávy si svůj šálek horkého nápoje rádi něčím vylepší. Jedni milují různé ochucené sirupy, jiní si dopřejí vanilku, kakao nebo skořici. Právě toto koření nejen skvěle dochutí kávu a propůjčí jí své aroma, ale má i mnoho pozitivních účinků.
Skořice je oloupaná, někdy i mletá kůra stromu skořicovníku. Ten pochází především z oblastí subtropické Asie, kde se také po celá staletí využívá v tradiční medicíně. Místní lidé znají sílu léčivých rostlin a spoléhají se na ni dodnes. Skořicovník obsahuje silné bioaktivní látky a silice, které mají antioxidační, protizánětlivé i antibakteriální účinky. Tyto výtažky se získávají nejen z kůry, ale i z kořenů nebo listů této dřeviny. Ve většině případů se však používá pouze kůra, které má široké využití nejen v asijské kuchyni. Nenahraditelná je například i v tradičních českých receptech, jako je rajská omáčka, jablečný koláč nebo perníčky.

Zdravotních benefitů je nespočet
Skořice se pyšní mnoha pozitivními účinky na lidský organismus. Nejde jen o dochucovadlo, ale také o přírodní léčivou surovinu. S čím nám může její pravidelná konzumace pomoci?
Záněty a infekce – skořice má silné protizánětlivé účinky. Pravidelné užívání menšího množství tohoto prášku zlepší odolnost organismu proti zánětům, které jsou spojovány s celou řadou civilizačních chorob. V období chřipek a nachlazení může být lžička skořice v kávě skutečně ku prospěchu.
Regulace hladiny cukru v krvi – jedním z nejvíce studovaných účinků je schopnost skořice regulovat hladinu cukru v krvi. Toto koření pravděpodobně pomáhá zvýšit citlivost na inzulín a nemělo by tak chybět v jídelníčku diabetiků nebo lidí s inzulínovou rezistencí.
Zrychlení metabolismu a podpora hubnutí – kombinace kávy a skořic podporuje metabolismus a pomáhá tak tělu spalovat více kalorií. Díky výše zmíněné schopnosti regulovat krevní cukr snižuje chutě na sladké. Skořicí lze navíc nahradit cukr přímo v kávě, díky čemuž bude tento nápoj o něco méně kalorický.
Podpora trávení a snížení nadýmání – skořice stimuluje tvorbu trávicích enzymů a podporuje tak celý proces trávení. Působí tak proti těžkosti, nadýmání nebo bolestem břicha po jídle. Pokud vám samotná káva dráždí žaludek, zkuste do ní přidat skořici.
Antioxidační účinky – velkým benefitem tohoto koření jsou jeho silné antioxidační účinky. Antioxidanty v těle bojují s takzvanými volnými radikály a chrání buňky před oxidačním stresem. Chrání je tak před poškozením a zpomalují proces stárnutí. Antioxidanty obsahuje také samotná káva, společně se skořicí tak vzniká doslova antioxidační bomba.

Jak skořici do kávy přidávat?
Možností, jak vylepšit svůj kávový nápoj trochou skořice, je hned několik. Tím prvním a úplně nejčastějším je nasypat si skořici například na mléčnou pěnu cappuccina a do hotové kávy ji následně zamíchat. Mnoho kaváren má pro zákazníky připravené dokonce nádobky s mletou skořicí, díky kterým si kávu dochutíte přímo na místě. Pokud si připravujete kávu doma a melete si vlastní směs, můžete skořicovou kůru přidat mezi zrnka již při mletí. Směs se tak krásně provoní a při přípravě horkého nápoje už nemusíte nic dalšího přidávat. Kousek celé skořice lze použít také jako “míchátko”.
Skořice má benefity i svá “ale”
Při nákupu tohoto aromatického koření se vyplatí trochu zainvestovat. V supermarketech se prodává takzvaná Cassia čínská skořice, nebo také skořice nepravá. Jde o levnou variantu, která obsahuje velké množství alkaloidu kumarinu. Ten ve větších dávkách zatěžuje ledviny a játra, proto se tento běžný typ na pravidelnou konzumaci nehodí. Naproti tomu skořice pravá, neboli cejlonská, obsahuje kumarinu jen stopové množství a je možné ji konzumovat klidně denně. Její cena je však vyšší a zakoupíte ji spíše ve specializovaných prodejnách a e-shopech s kvalitním kořením.
Obecně by si měli na skořici dát pozor těhotné ženy a lidé trpící onemocněním jater a ledvin. Ti by nikdy neměli překračovat běžnou “kuchyňskou” dávku. Pokud zvolíte kvalitní cejlonskou skořici, k využití zdravotních benefitů bohatě postačí čtvrtina až poloviny lžičky denně.