Kardamom pomáhá s hubnutím i trávením. Stačí špetka denně do smoothie nebo kaše
Hubnutí není vždy jednoduché a na každého z nás platí v tomto ohledu něco trochu jiného. Mnoho lidí tak hledá tu svou cestu a zkouší různé přípravky za tisíce. Přitom často stačí nenápadné koření, které podporuje hubnutí přirozenou cestou.
Při hubnutí si jen málokdo vzpomene na potraviny, které umí podpořit trávení, metabolismus, upravit chutě k jídlu i hladinu cukru v krvi. Podobných potravin je spousta a skutečné poklady najdeme hlavně mezi kořením. Jeden druh v tomto ohledu ještě vyčnívá nad ostatními. Toto exotické, lehce nasládlé koření s pronikavou vůní má blahodárné účinky na zdraví, podpoří hubnutí a i z obyčejného smoothie vykouzlí voňavou exotickou superpotravinu.
Poklad z Asie, který česká kuchyně opomíjí
Kardamom je plodem kardamovníku obecného, který je příbuzný například s podobně zdravou kurkumou. Jedlý je plod i oddenek, přičemž v kuchyni je více používaný plod ve tvaru zelené tobolky, která ukrývá aromatická semena. Právě ta jsou nositeli omamné vůně a neobvyklé chuti. Je lehce citrusová až nasládlá, zároveň má však pikantní a kořeněný tón. Nejčastěji se používá takzvaný zelený kardamom, který pochází z Indie, Srí Lanky a Guatemaly. Další variantou je kardamom černý, který je pikantnější a hodí se především do slaných a aromatických jídel.

Pomůže s hubnutím i oxidačním stresem
Kardamom je skvělým pomocníkem při hubnutí. Není to ale žádný zázračný spalovač tuků, jeho účinnost spočívá v tom, že pomáhá tělu fungovat lépe, udržuje ho zdravé a s efektivním metabolismem. Obsahuje celou řadu antioxidantů, které chrání buňky před oxidačním stresem a pomáhají tělu se pročistit. Působí také pozitivně na trávení. Snižuje nadýmání, podpoří tvorbu trávicích šťáv a usnadňuje tak celý proces trávení jídla. Díky tomu může pomoci s rychlejším spalováním kalorií a lepším využitím živin.
Některé studie navíc naznačují, že toto exotické koření umí pozitivně ovlivnit hladinu cukru v krvi. Tím se snižuje riziko náhlých výkyvů energie a s nimi spojených chutí na sladké nebo takzvaných “vlčích hladů”. Mírně povzbuzující účinky kardamomu pomáhají potlačit únavu a udržet tak motivaci k pohybu i při kalorickém deficitu.

Všestranné využití v teplé i studené kuchyni
Kardamom lze konzumovat v různých formách. Jí se celé tobolky, semínka nebo třeba prášek z oddenku. Jde o nezbytnou součást některých kořenicích směsí, například oblíbené Garam masala nebo Chai masala. Díky zajímavé chuti se pak kardamom používá na desítky způsobů. Při hubnutí si jej lidé s oblibou přidávají do nápojů. Výborně totiž dochutí ovocné i zeleninové smoothie. Pro asijské země je pak typický čaj s kardamomem a není ani výjimkou, že si ho místní přidávají do kávy.
Koření se využívá i při pečení. Výborně se hodí do různých sušenek, perníčků nebo různých buchet a koláčů. Výborně zde doplní především kakao, vanilku a skořici. Kardamomem si můžete vylepšit i snídaňovou ovesnou kaši nebo jogurt. V Asii se používá i k dochucení různých luštěninových směsí, obyčejné vařené rýže nebo masových jídel. Výborně chutná v kombinaci s římským kmínem, hřebíčkem a kurkumou.
Pro maximální účinek se doporučuje semínka těsně před použitím rozdrtit. Díky tomu se uvolní všechny vonné silice i účinné látky. Pro jejich obsah bychom měli toto koření užívat s mírou (ostatně jako cokoliv jiného). Kardamom je obecně velmi zdravý a bezpečný, ve vyšších dávkách ale mívá močopudné účinky. Pravidelné konzumaci by se pak měly raději vyhnout těhotné a kojící ženy, nebo lidé užívající léky na srdce a tlak.
Zdroje: Kobieta.wp.pl, Denik.cz