Do této neznámé české vesničky se valí davy Francouzů, aby ochutnali klasické české jídlo. Cestovní průvodce vyvolal hysterii
Francouzský gastronomický průvodce Gault&Millau je často srovnáván s michelinskou verzí a je typický svou náročností a kvalitou. Letos poprvé hodnotil česká restaurační zařízení. Testoval stovky restaurací, bister a kaváren po celém Česku a do výběru kvalitních podniků se dostala i restaurace Na Pekárně v malé obci Čakovičky.
Úspěšné restaurace dostanou symbol čepice
Prestižní gastronomický průvodce Gault&Millau dorazil už i do Česka. V minulém roce inspektoři navštívili stovky podniků a ty, které je zaujaly, získaly symbol čepice. To znamená, že stojí za návštěvu. Na rozdíl od michelinských hvězd, kterých může být maximálně tři, čepic může být celkem pět a u nás byl jako nejvyšší počet udělen čtyři. Toto hodnocení si vysloužil restaurant Papilio ve Vysokém Újezdě na Berounsku.
Tři čepice pak získalo celkem 11 restaurací. Obecně nejvíce oceněných zařízení se nachází v Praze, ale skvělý gastronomický zážitek můžete najít i v jiných oblastech. Jedním z důvodů, proč se vydat za hranice města, je zmíněná restaurace Na Pekárně, kterou najdete poblíž Mělníka v malé vesnici.
Oceněná restaurace v obci se sedmi stovkami obyvatel
Udělení ocenění pražským podnikům asi nikoho nepřekvapí. Ale zbavme se předsudků a přiznejme si, že úspěšná a kvalitní restaurace se může nacházet i mimo velkoměsto. Čakovičky uprostřed pomyslného trojúhelníku Neratovice, Kostelec nad Labem a Líbeznice jsou toho jasným důkazem.
Restaurace Na Pekárně získala krásnou jednu čepici a tím pádem už je k nalezení ve francouzském průvodci. Šéfkuchař Václav Frič zde již deset let připravuje poctivou českou kuchyni, přičemž nabídka se mění podle sezony. Prostředí je provoněno domácím chlebem, který si můžete koupit i domů.
Zabodoval zejména jemně pikantní salát se škvarkovým chlebem a úspěch sklidil i telecí řízek. Pokud ho chcete ochutnat, je doporučena předchozí rezervace na klasický polední oběd, jinak by se na vás později nemuselo dostat. Komisi zaujal i grilovaný candát nebo české buchty s různými náplněmi. Pokrmy můžete doplnit vlastním pivem restaurace, Fričovou dvanáctkou.
Restaurace Na Pekárně nabízí obědy, večeře, také dětské menu nebo možnost oslav. Parkovat lze u objektu a přístup je bezbariérový. Můžete se rovněž občerstvit v prostředí terasy.

Průvodce byl založen novináři
Francouzský gastronomický průvodce Gault&Millau byl založen v 60. letech. Zakladateli jsou novináři Henri Gault a Christian Millau. Reagovali tím na upjatá hodnoticí pravidla jiných průvodců a vytvořili nový systém hodnocení, který byl pružný a založený na udělování symbolu čepice a bodů. Jimi založený systém pomohl k objevu mnoha talentů v oblasti gastronomie a sami se v roce 1980 dostali na obálku proslulého časopisu Time.
Působení průvodce se rozrostlo za hranice Francie ještě do Německa, Rakouska, Švýcarska, Belgie, Lucemburska, Nizozemska, Chorvatska, Srbska, Slovinska, Turecka, Gruzie, Spojených arabských emirátů, Japonska a také do České republiky. V plánu je rozšíření na Slovensko a do Maďarska. Ocenění není udělováno pouze restauračním zařízením, ale také těm, kteří pokrmy připravují. Lze uspět v kategoriích Šéfkuchař roku, Šéfkuchař zítřka a Mladý talent roku.
Průvodce slouží jako kompas v rozmanitém a neustále se vyvíjejícím kulinářském světě. Cílem je rovněž inspirovat hosty k návštěvě oceněných restaurací, a tedy slouží také k objevování nových a zajímavých míst. Mezinárodní hodnocení je důvěryhodné a kvalitní, takže zdůrazňuje výjimečnost a kvalitu.
Zdroje: denik.cz, rozhlas.cz, wikipedia.org, seznamzpravy.cz