Jak správně zalévat mrkev: Vyhněte se praskání a deformacím kořenů
Kdo by neměl rád mrkev. Je chutná, zdravá a hlavně poměrně nenáročná na pěstování, tudíž si přímo říká o to, abyste ji na své zahrádce pěstovali také. Nicméně i přes snadnost jejího pěstování se občas stane, že ji vytáhnete ze země pokroucenou, větvenou či popraskanou. Chybu je třeba hledat v zalévání.
Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější zeleninu na českých zahrádkách. Kromě nenáročnosti jejího pěstování vyniká také dlouhou délkou uskladnění a všestranným využitím v kuchyni. Můžete si na ní pochutnat jen tak, případně z ní vyrobit sladké dezerty nebo chutné polévky. K takovým kulinářským počinům je ovšem třeba mrkev v dobré kondici. Ne pokroucená, větvená, popraskaná nebo snad malá a krátká. Pokud se vám taková mrkev „daří“ pěstovat, chyba bude pravděpodobně v nesprávném zalévání. Poradíme vám, jak ho zlepšit.
Co mrkvi skutečně vadí
Nejprve si pojďme společně rozkrýt, co přesně vlastně může mrkvím vadit na nesprávném zalévání. Mrkev jako taková má dlouhý kořen a ten potřebuje prorůst opravdu hluboko do půdy. Když mu v tom něco zabrání (například přerušená horní vrstva zeminy, nebo tvrdé nepropustné podloží), začne se kořen větvit či měnit směry.
A teď ještě pár slov k tomu zalévání. Většina lidí zalévá svou zahrádku podle počasí, nebo podle času, který jí může věnovat. Ne až tak podle potřeba rostlin. A to je právě ta chyba. Pokud mrkev zalejete až po několika dnech sucha, pro kořen mrkve je to nepředstavitelný šok. Byl totiž doteď zvyklý na sucho, takže jakmile ho zalejete, začne prudce nasávat vodu, což bude mít za následek jeho popraskání a deformování. Navíc povrchové zalévání, které zvlhčí jen několik centimetrů půdy, nutí kořen růst spíš do šířky než do hloubky.

Co s tím? Zalévejte prostě jinak
Lehce se to řekne, ale jak na to? Nebojte, i to vám prozradíme. Místo nepravidelného přelévání se zaměřte na to, abyste své mrkve zalévali pravidelně středně vydatnou zálivkou. V horkých obdobích je to zhruba dvakrát až třikrát týdně, v chladnějším počasí postačí zálivka jedenkrát až dvakrát týdně.
Zapomeňte na povrchové zalévání. Zalévejte do hloubky, voda musí prosáknout alespoň 15 až 20 cm pod povrch, kde se nachází rostoucí kořen. Dejte si ovšem pozor na to, abyste mrkev naopak zbytečně nepřelévali. Příliš mokrá půda může vést k hnilobě nebo rozpraskání kořenů. K zalévání používejte konvici nebo hadici s jemným rozstřikem.
Úspěch přinese vhodně upravená půda
Správné zalévání je špunt, ovšem půda je grunt. Mrkev je naprostým milovníkem lehčí, písčité až hlinité půdy bez kamenů. Naopak jí nesvědčí těžké jílovité půdy s velkým množstvím organické hmoty. Pokud je vaše půda hutná, zvažte hluboké prokypření nebo smíchání s pískem. V ideálním případě by zemina měla být kyprá a dobře propustná. Zkuste se také vyhnout přihnojování čerstvým hnojem. Mrkev na něj totiž reaguje deformacemi. Hnojivo rovněž podporuje nadměrné větvení a vytváří v půdě nerovnoměrné prostředí pro růst mrkve.

Nenápadný pomocník v podobě mulčování
Chcete-li mít méně práce se zálivkou a zároveň chcete v půdě nastavit stabilnější hodnotu vlhkosti, dejte šanci mulčování. Stačí vrstva slámy, posečené trávy nebo listí mezi řádky. Mulč zadržuje vlhkost, chrání půdu před vysycháním i přehříváním a navíc potlačuje růst plevelů.
Pokud si tedy vezmete k srdci něco z našich rad, můžete se těšit na to, že vám místo pokroucené mrkve poroste nádherná rovná, silná a zdravá mrkev, aniž byste museli investovat do speciálních hnojiv nebo technologií. Z úrody pak bude mít radost celá rodina, protože co si budeme povídat, domácí mrkev chutná vždycky nejlíp.
Zdroje: ireceptar.cz, magazindoma.cz