Herec DiCaprio investoval do umělého masa. Podnik by mohl mít hodnotu 25 miliard dolarů do deseti let

Přidat na Seznam.cz

Naše planeta již nedokáže udržet intenzivní produkci a spotřebu masa, na kterou se lidé v průběhu let adaptovali, píše portál Green queen. Cenná řešení přicházejí ze světa technologií a inovací, jako v případě syntetického masa.

Produkt, který by podle analýzy mezinárodní poradenské společnosti McKinsey & Company mohl hrát roli v potravinářském průmyslu a zásadně ovlivnit naše stoly. Do roku 2030 by hodnota tohoto podniku mohla dosáhnout přibližně 25 miliard dolarů.

Četné investice
V současné době se svět takzvaného bezmasého masa ve výzkumu rychle rozvíjí, a proto přitahuje stále více investic: podle odhadů analytiků McKinsey kolem 350 milionů dolarů v roce pandemie od velkých hráčů, jako jsou Tyson a Nutreco, mezinárodní společnosti zabývající se výrobou živočišných bílkovin a finanční holdingy, jako jsou Temasek a SoftBank. V tomto odvětví působí téměř stovka začínajících podniků a dokonce i Leonardo Di Caprio, oscarový herec, který se vždy zasazoval o udržitelný rozvoj, nedávno investoval do společností Aleph Farms a Mosa Meat, dvou společností – první izraelské a druhé švédské, zabývajících se výrobou masa získaného z modifikovaných hovězích buněk.

Vývoj v odvětví
Výsledky mnoha investic jsou zřejmé. Byly vyzkoušeny různé techniky, jak syntetickým steakům a hamburgerům dodat stejnou vůni, chuť a strukturu jako jejich přírodním protějškům. Nejprve se začaly používat rostlinné bílkoviny, poté se začaly v laboratoři kultivovat živočišné bílkoviny a nakonec se začal používat 3D tisk. Nejen to, ale i výrobní náklady, a tedy i ceny, se výrazně a rychle mění. V roce 2013 stál první hamburger vyrobený z laboratorně pěstovaného papíru až 300 000 dolarů. O pouhé tři roky později, v roce 2016, měly paštiky vyrobené společností Memphis Meat hodnotu 44 000 dolarů za kilogram. Začátkem tohoto roku společnost Future Meat Technologies oznámila, že vyrobila 160g kuřecí prsa za pouhé 4 dolary.

Zaměstnanost a dopad na životní prostředí
Není pochyb o tom, že průmysl syntetického masa dělá velké pokroky. Podle odhadů společnosti McKinsey se jedná o odvětví, které je schopné vytvořit mnoho pracovních míst. Výroba 500 000 tun syntetických bílkovin vyžaduje 5 000 zaměstnanců, což není zdaleka tolik jako počet pracovníků zaměstnaných při výrobě tradičního masa. Co se týče dopadu na životní prostředí, žádný výzkum zatím nedokázal určit míru udržitelnosti tohoto odvětví, a to právě proto, že metody jsou různé. Jisté však je, že kromě toho, že se jedná o životaschopnou alternativu k intenzivnímu chovu hospodářských zvířat, jsou úspory emisí CO2 desetkrát vyšší než u produkce červeného masa.

Zdroj: greenqueen.com, canadiangrocer.com