Proč musí mít kuchař speciální oblečení?
Kuchaři dnes patří díky různým televizní show sice mezi velice populární, avšak také extrémně namáhavá povolání.
Profesionální kuchtík musí být na pracovišti často i déle než dvanáct hodin, a to ve velmi těžkém zápřahu. Už jen proto je potřeba, aby měl kuchař vhodné odění, ve kterém se mu bude dobře pracovat.
Bez rondonu to nejde
Kuchař by v tričku nebo mikině neměl na pracovišti správně co pohledávat. V těchto svršcích se totiž v kuchyni nepracuje příliš dobře, a hlavně bezpečně. Z toho důvodu profesionálové používají kuchařský rondon.
V podstatě se jedná o docela slušivé kuchařské oblečení, které má svého nositele chránit vůči různým druhům zranění. Samozřejmě, že nemůže být stoprocentní, nicméně skutečně kvalitní rondon dokáže snížit případné škody na těle na minimum. Rondony se běžně vyrábějí ve dvou základních verzích – s dlouhým a krátkým rukávem.
Kalhoty by měly být v první řadě pohodlné
I kalhoty by měl mít kuchař speciální. Vzhledem k tomu, jaké v restauračních kuchyních obvykle panuje vedro, určitě se nedoporučuje chodit po place v riflích. Kuchařské kalhoty jsou mnohem prodyšnější a stejně jako rondon fungují do jisté míry i protektivně.
Kalhoty by na kuchaři samozřejmě neměly plandat či naopak ho někde škrtit. Musí být tak akorát, a proto je nezbytné si je neobjednávat přes internet, nýbrž si je zajít vyzkoušet do kamenné prodejny.
Čepice nejen pro parádu
Jestli existuje jeden druh oblečení, který je pro všechny kuchaře skutečně typický, pak je to čepice. I dnes se sice stále nosí komínové typy, nicméně ty už nejsou tak v módě jako v minulosti. V současné době dávají hlavně mladší kuchaři spíše přednost čepicím s kšiltem, případně slušivým lodičkám.
Kuchařská čepice ovšem nefunguje pouze jako reprezentativní prvek. Zabraňuje také vlasům v padání do jídla.