Zapomeňte na předražené pasti. Tohle jsou podniky, kde jedí Češi
Vynechte turistické pasti! Nabízíme několik tipů na podniky v největších českých městech, kde pro vás bude stolování skutečně zážitkem, a přitom nevyjde nijak zvlášť draho.
Dobře a levně se najíst
Když přijedete do Prahy nebo do Brna a chcete si zajít do restaurace, nemusíte váhat, jestli navštívíte předraženou restauraci, nebo se raději vypravíte do rychlého občerstvení, abyste se nezruinovali. Nemusíte totiž rozhodně navštívit žádnou z lákavě a „typicky česky“ vypadajících restaurací tvářích se, že vysoké ceny jsou v této lokalitě nezbytné, abyste si jednak vychutnali dobrý oběd a jednak si užili příjemnou domáckou atmosféru. Tyto restaurace nabízejí českou kuchyni za velmi rozumné ceny.
Tipy na pražské restaurace
Pokud se chcete občerstvit někde v centru Prahy, dobrou volbou může být restaurace U Gráffů na náměstí I. P. Pavlova. Ač v srdci hlavního města, nese podtitul „plzeňská restaurace“, protože nabízí jak plzeňské pivo, tak jídla ze západních a jižních Čech. Oblíbená bývají zejména jejich „meníčka“, kdy si za velmi slušnou cenu můžete pochutnat třeba na buřtugulášové polévce a po ní si dát táborskou baštu s kombinací několika druhů masa a knedlíků se zelím.
Restaurace Mlejnice v bezprostřední blízkosti Staroměstského náměstí je další možností, jak se dobře najíst za velice dobrý peníz přímo v jedné ze starobylých pražských uliček, v Kožné. Nabízejí tu hlavně masová jídla typu bramborového knedlíku plněného uzeným masem či třeba copánek z vepřové panenky přelitý sýrovou omáčkou, a chlubí se tím, že vše připravují z čerstvých a kvalitních surovin. Prostředí působí velmi autentickým, příjemně starosvětským dojmem. „Sice trochu zastrčená restaurace, ale zaslouží si vyzdvihnout. Od obsluhy po kuchyň jsme byli spokojeni. Moc nám zde chytnalo!!“ píše uživatel Vojtazemlejna 18.
Lokál U Bílé Kuželky v Míšeňské ulici na půvabné Malé Straně nabízí ve svém denním menu například zapečené šunkofleky s vlastními okurkami, několik druhů polévek nebo hovězí líčka na červeném víně, a také tady si můžete vychutnat staropražskou atmosféru.
A pokud byste chtěli něco opravdu stylového a nevadí vám vydat se kousek od centra města, zkuste Libocký dvůr na bývalém statku v blízkosti stejnojmenného rybníka, kam se bez potíží dostanete z centra za slabých půl hodiny. Dvůr vyzdobený starými selskými předměty typu koňských ohlávek či zemědělského náčiní nabízí výtečnou klidnou atmosféru a k jídlu třeba pikantní hovězí gulášek s bramboráčky a jako zákusek výtečné lívanečky s borůvkami a zakysanou smetanou.
Kam se vydat v Brně
Brněnská restaurace Podloubí ve Smetanově ulici láká na místní vyhlášený hermelín se slovy „lepší jste ještě neměli!“ a na to, že čepuje výhradně moravská piva jako Polička a Radegast. V denním menu najdeme mimo jiné i klasická lehčí česká jídla typu paprikového lusku, koprové omáčky nebo leča. Kromě toho tu mohou v útulném interiéru návštěvníci sledovat sportovní přenosy na velké obrazovce.
Přímo v centru, na náměstí Svobody, najdete restauraci Štatl. Tady si můžete vychutnat opravdu dobře připravený starobrněnský guláš, poctivou svíčkovou nebo moravského vrabce s knedlíky a zelím. „Ještě jsme pomalu ani neseděli, už jsme měli před sebou polévku, druhé jídlo také prakticky hned po odnesení prázdných misek od polévky. Jídlo vynikající (zvěřinový guláš), obsluha příjemná, zkrátka vytknout se nedalo nic,“ hodnotí jeden z hostů Jan Čáp.
A ještě jeden tip o malý kousek dál ze středu města – restaurace U Ričího v Brně-Veveří v Jiráskově ulici nabízí poctivé domácí polévky typu květákového nebo špenátového krému s krutony a součástí menu bývají třeba halušky s brynzou nebo znojemské biftečky s bramborovými dukáty.
Zdroj: