Tohle pečivo si Češi dávají denně na talíř. Kdyby věděli pravdu, hned by ho vyhodili
Je měkký, křupavý, někdy rovný a někdy lehce zahnutý. Hvězda českých pekáren. Tak by se dalo označit to nejobyčejnější, a přitom nejkupovanější pečivo – rohlík z bílé mouky. Nechybí téměř v žádném nákupním košíku, kupujeme ho po několika kusech najednou a když potkáte v obchodě matku s dítětem v kočárku, obvykle v rukách žmoulá – rohlík. I když odborníci před tímto pečivem varují – nejde o žádnou zdravou potravinu, jeho spotřeba neklesá. Ročně se prodají miliardy kusů rohlíků.
Může oblíbené pečivo způsobit zdravotní problémy?
Bílé pečivo a samozřejmě i rohlíky, je vyráběno z rafinované pšeničné mouky. Ta vzniká tak, že prochází procesem odstraňování otrub a klíčků. Tím sice získáme kvalitní bílou mouku, skvělou na pečení kynutého těsta, ale přijdeme o velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Bílé pečivo má proto vysoký glykemický index a rychle tak zvyšuje hladinu cukru v krvi. Pokud si ho dáme k snídani nebo svačině, rychle se zasytíme. Ne však na dlouho. Brzy přijde pocit hladu a pokles naší energie.
Pokud si rohlíky dáme jen občas, nic hrozného se nestane. Pravidelná dlouhodobá konzumace však může přinést problémy s obezitou, cukrovkou 2. typu či dalším metabolickým onemocněním.

Je levný a jsme na něj zvyklí
Jak už jsem zmínila v úvodu, mnoho lidí dává rohlíky ke „žvýkání“ už malým dětem, sotva jim začnou růst zuby. Tím si pěstujeme zvyk už od malička – rohlíky jsou chutné, snadno se z nich nasytíme a hlavně – moc nestojí. I když totiž v dnešní době i takový rohlík stojí dost, v poměru s jinými druhy pečiva – zejména celozrnného – je stále nejlevnější variantou. Mnoho lidí tak koupí raději obyčejný rohlík a ušetří tak několik desetikorun než kvalitní pečivo. Na zdravotní problémy přitom nekouká. Někteří si je neuvědomují, další je neřeší.
Za co bychom mohli rohlíky vyměnit?
Pokud se zamyslíme nad svým zdravím, dojdeme k závěru, že i když si občas bílý rohlík dát můžeme, z dlouhodobého hlediska by bylo lepší investovat do kvalitnějšího pečiva. Celozrnné rohlíky, kváskové chleby nebo žitné pečivo má mnohem více živin a vlákniny a o tolik dražší už v dnešní době není. Ano, zaplatíte více, ale ne o tolik. Přesto i pár korun navíc způsobuje, že si k tomuto pečivu lidé hledají cestu jen velmi pomalu. Problém může činit i některé pečivo, které se „tváří“ jako celozrnné nebo tzv. tmavé. Je však přibarvováno karamelem a proto může způsobit stejně jako rohlík obezitu nebo zvýšení hladiny cukru v krvi.
Zdroje:
Akademie Kvality