Konec piva v Česku? Braňte svou hospodu, dokud je čas!
Možná se pomalu, ale jistě blíží doba, kdy budeme vzpomínat, jak jsme chodili do hospod na naše oblíbené točené. Česká pivní kultura se totiž v posledních letech potýká s mnoha problémy.
Češi jsou národem pivařů. Stále tak celosvětově vedeme ve spotřebě piva na osobu. Podle statistik pije tento nápoj v České republice osm z deseti mužů a zhruba polovina žen. Na druhou stranu jeho spotřeba klesá. Pivní kultura byla nicméně nedávno zařazena na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. Jedná se tedy skutečně o fenomén. Ačkoli lze brát takový krok jako pěknou věc, kultura kolem piva je ve skutečnosti u nás ohrožená, což má hned několik příčin.
Konec piva v Česku?
České pivovary vaří stále méně piva, přičemž v posledních letech zavřelo velké množství hospod. To je důkazem, že je tradiční pivní kultura skutečně v ohrožení. Co je na vině?
- Hospodám možná ublížil již zákaz kouření ve vnitřních prostorách, který vstoupil v platnost v roce 2017. Tento krok mohl na druhou stranu přivést do hospod i jedince, kterým vadilo nezdravé a nevábně zapáchající prostředí.
- Větší problém tak představovala až krize související s pandemií covid-19. Tehdejší opatření a propad tržeb tak některé podniky nepřežily. Češi se navíc naučili pít mimo hospody.
- V posledních letech byla největší ranou inflace, jež se vyšplhala do dvouciferných hodnot. Došlo přitom ke zdražování energií a celkově rostly náklady. Není tedy divu, že se mnohým hospodským jejich byznys zkrátka a dobře nevyplatil.
- Lidé zároveň přestali navštěvovat své oblíbení podniky kvůli souvisejícímu zdražování. Pivo stálo ještě v roce 2019 průměrně 36 Kč. Dnes je o zhruba polovinu dražší.
- Stranou nesmíme ponechat ani byrokracii a nadbytečné regulace. Někteří zainteresovaní lidé tak nahlas upozorňují na nesmyslná nařízení a velký počet kontrolorů. I to mnohým podnikům určitě neprospívá.
- V neposlední řadě je nutné zmínit obecný příklon ke zdravějšímu životnímu stylu. Mladí lidé už také nepijí tolik jako jejich rodiče a prarodiče. Takový vývoj je nicméně třeba kvitovat.

Jak bránit svoji hospodu?
Chcete-li, aby vaše oblíbená hospoda dál fungovala a prosperovala, musíte ji pochopitelně finančně podporovat. Dáte-li si tedy např. v pátek i v sobotu večer pivko doma, abyste ušetřili, udělejte to tak, že v pátek za něj neutrácejte a v sobotu si vyrazte dát točené do hospody. Možná ani o tolik více neutratíte a hospodští budou spokojenější. Jsme ale v posledních letech skutečně svědky soumraku české pivní kultury? To si rozhodně nemyslíme, Češi si cestu k pivu vždy najdou. Počet podniků se sice omezí a k dispozici bude i menší množství piv, na druhou stranu zánik rozhodně neočekáváme.

Pivo je alkohol, alkohol je droga!
Výše nastíněný vývoj nelze jenom zatracovat. Mluvíme-li o pivu, mluvíme o alkoholu, a tedy o návykové látce. Ač mohou iniciátoři zařazení pivní kultury na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR argumentovat třeba tím, že daný fenomén přispívá k utužování mezilidských vztahů, zároveň je příčinou hádek, (domácího) násilí, vražd, týrání dětí nebo tragických dopravních nehod. Každoročně ostatně zemře „jen“ na intoxikaci alkoholem sedm tisíc lidí! Nebraňte tedy svou hospodu za každou cenu tím, že si dáte 10 kousků za večer. Má-li česká pivní kultura přežít kvůli tomu, že bude stát na pravidelném totálním opíjení štamgastů, to ať raději zhyne.
„Myslím si, že pivovarnictví a jeho historie a tradice je úctyhodná, nicméně je pořád potřeba připomínat, že to má i druhou stránku. Mluvíme o alkoholickém nápoji a mluvíme o zemi, kde je kultura nadměrného pití velmi zaběhnutá. Jsme velmi tolerantní k nadměrnému pití a máme tady opravdu dokonce asi 1,3 milionu lidí, o kterých můžeme říct, že jejich konzumace alkoholu je riziková, respektive škodlivá,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas adiktolog Aleš Kuda.
Zdroje: BusinessINFO, Wikipedia, ČT24, iRozhlas