Pokud je vám nad 50, toto nejezte, i kdyby vám to chutnalo sebevíc. Zničíte v těle vše dobré
Životospráva se dokáže značně podepsat na zdraví každého člověka. Základními stavebními pilíři zdravého životního stylu je pravidelný pohyb, abstinence od alkoholu (nebo snížení příjmu alkoholu na minimum), dostatek kvalitního spánku, úplné vyhýbání se kouření a v neposlední řadě pak optimálně nastavený jídelníček.
Právě se stravou má problém velké množství lidí, což ve vyspělých státech platí takřka dvojnásob. Lidé v moderních společnostech totiž často konzumují vysoce průmyslově zpracované potraviny a další jídla, která jsou zdraví škodlivá. Obzvláště velký pozor by si měli dát jedinci, již za sebou mají oslavu padesátých narozenin. Které potravině by se měli lidé patřící do této věkové skupiny pro jistotu kompletně vyhnout, i když je velmi oblíbená?
Pečivo z bílé mouky může být příčinou celé řady zdravotních problémů
O nepříznivém vlivu pečiva z bílé mouky se v poslední době mluví relativně často. Lidé v mladším věku si bílé pečivo čas od času dovolit mohou. Ti starší, zejména po padesátce, by se mu ale raději měli zcela vyhýbat.
Důvodů, proč je tento druh pečiva spojován se zdravotními problémy, existuje hned několik.
Způsobuje rapidní vzestup hladiny cukru v krvi
V první řadě má pečivo z bílé mouky vysoký glykemický index, což v překladu znamená, že způsobuje rychlý nárůst glukózy (cukru) v krvi. Jakmile se hladina glukózy v krvi zvýší, dojde u zdravých jedinců k následnému vyloučení inzulinu do krevního řečiště, jenž se postará o návrat krevního cukru do nižších hodnot.
Jelikož je však v případě potravin s vysokým glykemickým indexem nárůst glukózy v krvi až příliš rychlý, tělo (respektive slinivka břišní) na něj zpravidla reaguje nadměrným vyloučením inzulínu, což následně vede naopak k rapidnímu poklesu cukru v krevním řečišti. Člověk, u kterého k tomuto jevu dojde, se pak brzy cítí znovu hladový a bez energie, a tak má tendenci znovu sáhnout po takové potravině, která mu pomůže vrátit hladinu cukru v krvi zpět do vyšších hodnot – tedy takové potravině, která disponuje vysokým glykemickým indexem.
Tím se vytváří takřka nezastavitelný cyklus, který vede k přetěžování slinivky břišní, jež se o vylučování inzulínu stará. Navíc může v důsledku časté konzumace potravin s vysokým indexem dojít k rozvoji takzvané inzulinové rezistence, což je stav, kdy buňky v těle dostatečně nereagují na inzulin. Od tohoto stavu je to pak už jen krok ke vzniku cukrovky.

Obsahuje nízký podíl vlákniny, což může mít negativní vliv na trávení
Konzumace dostatečného množství vlákniny je pro lidské tělo nesmírně důležitá. Vláknina totiž podporuje trávení a přispívá k optimální funkci střev. V posledních letech se díky vědeckým výzkumům rovněž zjistilo, že tato blahodárná složka stravy dokáže přispět ke snížení rizika vzniku celé řady civilizačních onemocnění.
V pečivu z bílé mouky však zpravidla takřka žádná vláknina není, a tak může jeho nadměrná konzumace mimo jiné způsobit problémy s trávením.

Nenachází se v něm příliš mnoho důležitých živin
Bílá mouka ztrácí při výrobě nezanedbatelné množství důležitých živin, které se mohou pyšnit blahodárným vlivem na lidské zdraví. Pečivo, které je z tohoto druhu mouky vyrobené, je tím pádem taktéž nutričně velmi chudé – konzumentům nabízí víceméně jen prázdné kalorie.