Tato zelenina ničí játra i ledviny. Češi ji milují a jí na kila. Obchodníci si mnou ruce
Ne každá zelenina je zdravá, a to především v kontextu zkonzumovaného množství. Pokud to s určitou surovinou přeženete, můžete si zadělat na zdravotní potíže. Na vině může být i nevhodná tepelná úprava zeleniny, která našemu zdraví nemusí prospívat.
To, že by zelenina měla tvořit velkou část našeho jídelníčku, je obecně rozšířený fakt. U některých konkrétních potravin je ovšem nutné doporučenou denní dávku nepřekračovat. Pokud tak učiníte, můžete si způsobit zdravotní komplikace. Spousta lidí o tom však neví.
Kyselina šťavelová jako riziko pro naše ledviny
Mezi Čechy oblíbenou surovinou je například rebarbora. Tato zelenina obsahuje velké množství prospěšných látek, jako jsou antioxidanty, silice, vláknina, železo, fosfor, draslík nebo zinek. Ceněna bývá také pro obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselin, betakarotenu, kyseliny listové a vitamínů A, B, C i D.
Na druhou stranu ale obsahuje i kontroverzní látku, a tou je kyselina šťavelová. Kvůli jejímu obsahu by se rebarbory měli rozhodně vzdát lidé trpící revmatismem, dnou nebo ledvinovými kameny. Kyselina šťavelová v našem těle narušuje iontovou rovnováhu vápníku a způsobuje, že se vápník z těla vylučuje.

S rebarborou v kuchyni zacházejte opatrně
Pokud si přece jen rebarboru ve svém jídelníčku nechcete odpustit, měli byste pamatovat na několik základních pravidel pro její konzumaci a přípravu. Předně je nutné pamatovat na to, že rebarbora má svou sezónu pouze krátce (obvykle od poloviny května do poloviny června). S tím, jak rostlina stárne, se přirozeně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové na úkor kyseliny jablečné. Vždy je proto vhodnější konzumovat spíše mladší plodiny.
U rebarbory můžete v kuchyni používat výhradně její řapíky, nikoliv listy. Rebarbora by se neměla jíst syrová, ale vždy tepelně upravená. Dejte si pozor také na to, aby se tato surovina ve vašem jídelníčku neobjevovala každý den. Doporučuje se ji zařadit maximálně dvakrát až třikrát do týdne. Pamatujte též na to, že o zralosti rebarbory nerozhoduje její barva. To, zda je tato zelenina červená nebo zelená, závisí na odrůdě.
Milujete smažené bramborové nebo zeleninové hranolky? Pozor na játra
Játra jsou v našem těle zodpovědná za detoxikaci, zdravý metabolismus a mnoho dalších životně důležitých funkcí. I proto je potřeba zvolit k výživě správný přístup, abyste svá játra udrželi v dobré kondici. Tímto způsobem můžete předcházet jaterním onemocněním, ztučnění jater, cirhózy a hepatitidy.

Stejně jako u všech surovin samozřejmě platí: všeho s mírou. Ačkoliv například brambory, mrkev nebo třeba červená řepa samy o sobě zdravé jsou, spousta lidí při jejich konzumaci volí špatnou tepelnou přípravu. Našim játrům nesvědčí smažené pokrmy obsahující vysoké procento nezdravých tuků. Tyto tuky vedou k nadměrnému hromadění tuku v játrech, což následně může vést k tukové jaterní chorobě. Pokud si bramborové nebo zeleninové hranolky dopřejete jednou za čas, samozřejmě to nebude takový problém jako v případě, kdy je budete konzumovat denně.
Játra trpí také při nadměrné konzumaci alkoholu, která může způsobit poškození jaterních buněk a jejich zánět. Snažte se také vyhýbat vysokému příjmu cukru, který může zvyšovat hladinu tuků v játrech. Pro játra není vhodné ani červené maso a zpracované maso, uzeniny nebo třeba sladké nápoje. Na druhou stranu prospěšná je například zelená listová zelenina či brukvovitá zelenina jako květák, brokolice, kadeřávek nebo kapusta.